Slik legger Cargill lokk på fôrsalget til Russland

Nyheter
0

Vil ikke svare på spørsmål om salg av fiskefôr.

Mens tungt russisk artilleri og rakettbatterier hamrer løs på forsvarsstillinger og boligblokker i Ukraina, produserer russiske fiskeoppdrettere laks, basert på norskprodusert smolt og fiskefôr, i fjorder på Kola, på lokaliteter kontrollert av den russiske Nordflåten.

Uten muligheter for å importere laks fra omverdenen er fiskeforsyningene fra fjordene på Kola kjærkomne for russiske dagligvarebutikker.

iLaks tok på lederplass, allerede 24. februar, til orde for at denne smolteksporten bør stoppes.

Russland innførte importforbud mot norsk sjømat (matfisk) allerede i august 2014, men smoltimporten og fôrsalget fortsetter. Stormakten har en målsetning om å bli selvforsynt av oppdrettslaks, men må enn så lenge sikre seg viktige innsatsfaktorer fra nabolandet Norge.

Les også: Sjømat Norge tror logistikk- og betalingsutfordringene fører til full stopp i eksporten av fôr og smolt

Stoppe
Tirsdag 1. mars kontaktet iLaks alle de tre ledende fiskefôrselskapene, Skretting, Cargill og BioMar, for å sjekke hvem av dem som leverer fôr til de russiske oppdrettselskapene.

Uten fôr vil den russiske lakseproduksjonen stoppe ganske kjapt.

Skretting besvarte spørsmålet umiddelbart:

– Skretting Norge leverer fiskefôr til lakseoppdretterne i de russiske nordområdene, svarte samfunnskontakt Leif Skjæveland.

Les også: – Nå er situasjonen så uklar at vi ikke vet hva som vil skje videre med eventuelle framtidige leveranser

BioMar leverer ikke fôr til Russland, ifølge markedssjef Frode Moxness:

– Nei, BioMar Norge gjør nok ikke det, sa han.

Sistemann, Cargill, ville ha litt betenkningstid.

Cargill på Halsa. FOTO: Frank Steensen Transportforretning

Purring
Etter et døgn uten svar og en purring, svarte kommunikasjonsansvarlig Christina Hæraas på epost:

– Beklager du ikke har hørt fra oss. Jeg sjekker så hører du fra meg.

Hun fulgte så opp, en halvtime seinere:

– [administrerende direktør] Fredrik Witte er på vinterferie, derfor tar dette litt tid. Du får hans svar litt senere via meg.

Dagen etter, torsdag 3. mars, fulgte iLaks opp:

– Noe nytt å melde her?

Uten svar, fulgte en ny epost, fredag formiddag 4. mars:

– Når får jeg svar her? Hva er mail/mobil til Witte?

– Jeg beklager virkelig Aslak, jeg jobber fortsatt med saken. Jeg håper vi kan få svart deg så snart som mulig, svarte Hæraas.

– Det bør jo være veldig enkelt å svare ja eller nei på et spørsmål om dere selger fôr til Russland. Men siden det tar så lang tid, forstår jeg selvsagt at dere selger fôr til Russland. Så da er jo oppfølgingsspørsmålet: Ser dere at dette kan være kontroversielt?

Cargill eier 51 prosent av kornterminalen i Pivdenny ved Svartehavet. Foto: Neptune Cargill

Hjelpetiltak
Svaret kommer først fredag kveld, ved Nicole Marlor, Director Media Relations & Issues Response:

– Jeg er del av Cargills kommunikasjonsteam. Takk for din henvendelse, og beklager sen respons fra oss. Her er hva vi kan dele for øyeblikket:

Det er hjerteskjærende scener som utfolder seg i Ukraina. Det er vanskelig å forstå hvilke utfordringer våre ansatte, kunder og deres familier i denne regionen opplever i dagene og ukene fremover. Vår høyeste prioritet nå er å sikre deres sikkerhet og vi har derfor stengt noen av våre lokasjoner til vi kan være sikre på trygg drift.

Cargill bidrar med støtte til humanitære hjelpetiltak på bakken i Ukraina. Dette inkluderer primærbehov til folket og nødforsyninger av mat, samtidig som selskapet og våre ansatte støtter direkte gjennom våre samarbeidspartnere i Verdens Matvareprogram, Røde Kors, Wold Central Kitchen og Redd Barna.