Laksemarkedet vokser raskere enn tilbudet. Ifølge Akvafakta sto det ved månedsskiftet mai/juni 564.000 tonn laks i norske oppdrettsanlegg. Det er fire prosent under nivået 12 måneder tidligere.
Vekstbetingelsene i sjøen har vært og er fortsatt gode. Det har vært en mild vår og sommer, og sjøtemperaturene på landets oppdrettslokaliteter ligger hårfint høyere enn på samme tid ifjor.
Volumfall
Bra forhold i sjøen til tross; fôrsalget har vist nullvekst og eksportvolumet i mai var omlag 90.000 tonn – åtte prosent lavere enn i mai 2015.
De reduserte slaktekvanta blir møtt av en sugende etterspørsel. I første kvartal var lakseprisen vel 58 kroner kiloet. I andre kvartal la prisen på seg med ytterligere fem kroner. Og starten på tredje kvartal ligger atskillig høyere.
Skyver på slakt
– Når fiskeriministeren nå gir oppdretterne mulighet til å produsere mer laks gjennom Bremnes-modellen – så kommer oppdretterne til å ta den på strak arm, sier en innkjøper ved et større utenlandsk foredlingsfirma til iLaks.
Les også: Sandberg åpner for laksevekst
– Hva blir konsekvensen da – når oppdretterne nå får mulighet til å skyve på MTB? Det er ikke vanskelig å forstå det. De skyver på slaktetidspunkt. Fisk som etter planen skulle vært slaktet i Q3 og Q4, grunnet MTB, blir nå skjøvet til Q1 og Q2 i 2017. Vi vil få enda mindre slaktefisk i Q3 og Q4 og mer i Q1 og Q2 i 2017. Det blir mer laks i størrelsene 5-6 og 6-7 – mindre av 3-4 og 4-5.
Mindre utbud
– Hva er det industrien i Europa trenger nå? Jo, de trenger 2-6 fisk i Q3 og Q4, sier han, lettere oppgitt.
– Med strupende tilgang på fisk fra Chile i Q3 og Q4 sammen med enda mindre tilgang på fisk i fra Norge grunnet Bremnes-modellen så vil utbudet av laks bli enda mindre enn forventet i siste kvartal. Hva ligger lakseprisen på da tro?