Slaktestopp i nord sender lakseprisen opp med over ti kroner kiloet

Nyheter
1242

Manko på fisk, og særlig i de tyngste vektklasser.

– Det er prisløft. Et kraftig et også, sier en laksetrader til iLaks. – Vi får ikke slakte i nord – vi får ikke føre fisk. Så da stiger prisene.

– Det er nok en veldig forbigående sak, sånn som jeg ser det. Prisen er vel opp ti kroner, tenker jeg.

– Det stiger for fort. Og stiger det for fort, går det alltid fort ned igjen. Vi tar det rolig. vi kommer ikke til å kjøpe mye fisk. Vi kjøper akkurat det vi må, sier han.

Jage
Prisbykset setter innkjøperne under press.

– Vi kan ikke begynne å stresse for dette. En kan ikke sitte og jage seg opp når det spriker så voldsomt, sier en av dem.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er en voldsom spread i prisene. I neste uke er det den siste fridagen før jul. Men vi har ikke satt noen priser ennå. Vi må bruke dagen til å forhandle på, sier en annen trader.

iLaks’ seks industrikilder melder om følgende spotpriser, til oppdretter, for levering neste uke:

  • 3-4 kilo 65-68 kroner
  • 4-5 kilo 67-69 kroner
  • 5+ kilo 70-72 kroner

– Jeg hører 68-71 kroner på tre til seks kilo, sier en øst-europeisk innkjøper. – Men jeg har også hørt enda høyere priser.

Heftig
– Det går heftig idag, ja. Det er ikke mye fisk å selge. Det er det som er bildet for de fleste, sier en selger ved en større oppdretter.

– Det har gått ut enorme volum de siste ukene, og husk at det er lav snittvekt, så det er mange individer. Så snart oppdretterne ser de har fisk, vil de fôre på dem noen kilo.

– Det er en ekstrem oppgang, når det går 12-15 kroner på noen timer. Vi har solgt for 72,50 kroner på 3-4, 75 kroner på 4-5 og 80 kroner på 5-6 – på vanlige biler på Europa.

– Det er klart at når det går så mye kan noen bli fristet til å ta ut litt, og det vil forverre situasjonen i tredje kvartal, påpeker han.