Slakteriet legger utbyggingsplaner til 700 millioner kroner på is

Nyheter
0

Grunnrenteskatt, PO4-nedtrekk, inflasjon, rente og kronekurs får skylden.

Slakteriet i Florø har lenge jobbet med å bygge et effektivt og moderne slakteri med filetavdeling. Siden de startet arbeidet med prosjektet har rammebetingelsene for investering og finansiering forandret seg betydelig. Nybygget hadde en prislapp på nærmere 700 millioner kroner. Nå er planene utsatt, skriver selskapet i en pressemelding.

Administrerende direktør Kristin Bergstøl Hansen forteller at planene er lagt på is i inntil fem år.

– Vi innser dessverre nå at det realistiske er å utsette planene for en periode på inntil fem år, skriver hun i meldingen.

Les også: Det nye slakteriet i Florø blir 62 millioner kroner dyrere enn planlagt

Kristin Bergstøl Hansen. FOTO: Slakteriet

Håpet i det lengste
Bergstøl Hansen forteller at de hadde håpet på at utviklingen skulle snu, men måtte til slutt sette ned foten.

– Vi har håpet i det lengste at tidene skulle snu, og at oppstarten med større kapasitet og fleksibilitet for våre kunder kunne bli en realitet innen de opprinnelige tidsplanene, forteller hun.

Ifølge direktøren har prosjektet blitt mye dyrere på få år.

– Det er forholdsvis mye mer kostbart å finansiere i dag enn for noen få år siden. Både priser, renter og kronekurs har gått i feil retning, påpeker Bergstøl Hansen.

Dråpene i begeret
Hun legger heller ikke skjul på at usikkerheten knyttet til rammevilkårene i næringen de siste årene ikke har hatt noen god effekt på prosjektet.

– Rammebetingelsen for vår næring, oppdrettsnæringen har også utviklet seg til å bli svært uforutsigbare. Det totale skattetrykket og innføring av grunnrente har ført til uforutsigbarhet og har svekket arbeidet med innhentingen av ytterlige egenkapital i prosjektet, forklarer Bergstøl Hansen, og legger til:

– Vedtak om nytt rødt lys i trafikklysordningen for tredje gang som totalt har gitt PO4 18 prosent nedtrekk gir også usikkerhet hos oppdretterne og trigger ikke akkurat investeringsevnen/viljen.

Slakteriet i Florø. Foto: Kjartan Aa Berge