Slakterier på shoppingtur

Nyheter
978

Klokken har såvidt passert ni om morgenen. Det er allerede tjukt av folk på Marels Progress Point, like ved Kastrup flyplass. Flere er ventet ut over dagen. En rød løper er rullet ut ved inngangspartiet. Ut av snødrevet kommer utstyrskjøpere fra Spana, Canada, Chile, Skottland, Norge, Ukraina og Tyskland.

Nye slakterier
De er i investeringsmodus. Rause budsjetter smurt av høye laksepriser. Cermaq og Lerøy er blant lakseoppdretterne som er i ferd med å føre opp nye slakterier. Sekkingstad, Marine Harvest, Austevoll Seafood og Vikenco vurderer fornyelse av maskinparken.

– Vi har sett det en stund at det er en del prosjekter som skal realiseres seint i 2017 og 2018, sier Marel-selger Roy Arne Sørvik til iLaks.

Han peker på at det er mange oppdrettere som rigger seg for biomasseøkning i 2018.

– Med høye laksepriser må en få ut det en kan på utbyttet. Vi ser helt klart fokus på pre-rigor filetering og mange har tanker rundt det. Så har vi løsninger idag på mindre footprint, mindre gulvareal, blant annet ved integrert hodekapping og filetmaskin og trimmeverktøy i filetmaskinene, forteller han.

Viktig
En av dem som vurderer å kjøpe slakteri- og foredlingsutstyr er Johan E. Andreassen ved Salten N950.

– Vi var hos Baader i oktober. På sånne samlinger treffer du mye kjentfolk. Å snakke med folk i næringen er viktig. I tillegg ser vi på hva som er nytt, og ser på hva vi trenger på fabrikken vår. Vi har også diskutert litt i forkant. Dette er ikke noe vi gjør hvert år, understreker han.

– I fabrikken vår har vi flere leverandører. Vi har Marel fra graderen og bakover.

Andreassen legger ikke skjul på at han er fornøyd med Marels produkter.

Filetlinje
– Ja, vi er det. Før vi reiste har vi snakket om ting vi vil se på, og en ting er filetlinje. Vi håndskjærer filet idag. Vi har Saltenlaks, en merkevare som vi jobber med i Nordland. På fabrikken vår utenfor Fauske klarer vi ikke å skjære fisken. Fabrikken er knøttliten, med 5-6 ansatte. Innen en måneds tid tar vi filetskjæring på slakteriet på Sørarnøy.

– Lykkes vi med filetsatsingen, ser vi at vi må ta inn maskiner. I dag skjærer vi filet for hånd, salter for hånd, nærmest alt er håndlaget, og det ser du også på prisen som er litt høyere enn andre produkter. Vi produserer fem tonn ferdig filet i uken. Vi vet at vi over tid ikke vil skjære fileten for hånd, sier Andreassen videre.