Skroter avtale om fôr fra gresshopper: – Det industrielle volumet som avtalen bygger på, lar seg ikke realisere

Nyheter
0

Gresshopper fôret opp på brødrester og bryggeriavfall kunne ikke konkurrere med soya og fiskemel.

I fjor sommer sikret Salmon Group seg omfattende medieomtale etter å ha signert en avtale med oppstartselskapet Metopod. 

«Salmon Group og Metapod baner vei for en ny, lokalprodusert proteinkilde, som blant annet skal brukes i fôret til laksen. Industriell foredling av gresshopper gir et næringsrikt insektmel som skal gi konkurranse til soya og fiskemel, som i dagens diett er en rik kilde til protein. Dessuten gjør en nytte av en «problemressurs» fra annen matproduksjon», het det i en pressemelding i forbindelse med avtaleinngåelsen.

Volum
Ålesundselskapet hadde riktignok ingen produksjon av gresshopper, og denne insektsarten har så langt ikke vært brukt som ingrediens i laksens diett. Men Metopod skulle altså føre opp en fabrikk som skulle stå for produksjon av gresshopper.

I likhet med laksen trenger også gresshoppene fôr. Men rester fra brød- og bryggeriproduksjon, som nevnt av selskapet i en tidligere pressemelding, er ikke all verden. Særlig ikke hvis en skal produsere volum som monner.

Les også: De vil bruke gresshopper til laksefôr, men gresshoppene trenger også fôr

Tillatelse
I slutten av juni ifjor kunne iLaks avsløre at Metapod ikke hadde tillatelse til å bruke gresshopper som proteinkilde i laksefôr. Ifølge en regelverksendring i EU var sirisser tillatt å oppdrette til bruk som fôr, mens gresshopper ikke var det.

Ifølge en pressemelding onsdag har Metapod orientert Salmon Group om at de ikke kan oppfylle forutsetningene i den inngåtte avtalen. Partene har dermed blitt enige om at samarbeidsavtalen Metapod inngikk med Salmon Group opphører.

Dette har kommet frem i et møte denne uken der Salmon Group ba om en orientering om status for prosjektet. Det industrielle volumet som avtalen bygger på, lar seg ikke realisere.

Bærekraftige
– Salmon Group hadde virkelig tro på denne satsingen og vi er selvsagt først og fremst lei oss for at prosjektet ikke lyktes og at vi ikke kan ta i bruk denne råvaren nå. Vi jobber videre med alternative råvarer som vil ytterligere bidra til bærekraftig produksjon av laks og ørret, sier Jan Olav Langeland, administrerende direktør i Salmon Group, i en pressemelding.

Salmon Group beklager det som har inntruffet, og fortsetter jakten på nye, bærekraftige
fôringredienser.