Skretting har inngått en langtidskontrakt med rederiet Vertom som skal bygge fire nye dieselelektriske lastebåter som skal frakte råvarer fra Europa til deres tre norske fabrikker. Lastekapasiteten blir på opptil 6.000 tonn per båt. Båtene skal settes i trafikk i løpet av 2027, og vil bli driftet av Strand Shipping fra Mo i Rana.
– I dag har vi flere eldre og mindre båter som går i skytteltrafikk fra de store europeiske havnene med råvarer til fabrikkene våre. De har tjent oss godt, men det er en lang seilas fra Rotterdam til Stokmarknes. Kan vi få samme mengde råvarer fraktet på færre skip som i tillegg har mye mer drivstoffeffektive motorer, så forventer vi å spare 6.600 tonn CO2e i året. I tillegg blir det mye mer effektivt å få ordentlig store båter, sier Elin Norheim innkjøpsdirektør i Skretting Norge.
Sparer CO2e tilsvarende 1.400 biler med å frakte like mye råvarer på færre båter.
Skretting forventer å spare 6.600 tonn CO2e i året ved å gå over til disse nye båtene. Det er det samme som å få bort over 1.400 biler fra veiene i løpet av ett år, opplyser selskapet.
80 prosent av råvarene Skretting bruker kommer fra Europa, men også de resterende 20 prosentene som kommer fra andre deler av verden blir lastet om i Europa. Dermed fraktes det om lag 400.000 tonn tørrbulkråvarer fra Europa til fabrikkene i Stavanger, Averøy og Stokmarknes. Skretting har vært en pådriver for dette prosjektet og står bak forpliktelsene til rederiet Vertom som nå investerer i nybygging av disse lastebåtene som utelukkende skal frakte råvarer for Skretting.
Bedre leveringssikkerhet når båtene kan fungere som flytende lager
– Leveringssikkerhet er noe våre kunder verdsetter, og vi opplever at de etterspør det i enda større grad enn før. Å bytte ut mindre båter med større, bidrar til dette, for når de ligger til kai vil de i praksis fungere som ekstra silokapasitet. Færre anløp og lengre liggetid øker robustheten vår fordi vi vil få bedre kontroll, og disse flytende lagrene vil gjøre varebeholdningen tilgjengelig i lengre tid, sier innkjøpsdirektøren.
Båtene skal utstyres med dieselelektriske motorer og vil bruke 35 prosent mindre drivstoff enn dagens eldre flåte. Motorene skal også kunne bruke biodrivstoff og skal kunne kobles til landstrøm når de laster og losser råvarene. I tillegg skal båtene kunne utstyres med mekaniske seil som igjen vil kunne redusere forbruket med åtte til ti prosent når båtene går nord- og sørover.
– Dette er et kraftig løft for oss, og vi tar på oss en stor og lang forpliktelse, men vi tenker at dette er det riktige å gjøre for å sikre leveringssikkerhet til kundene våre framover på den mest kostnadseffektive og miljøvennlige måten. Så effektive skip vi snakker om her, de finnes ikke i dag. Det er derfor vi må bygge nytt, sier Norheim.