Skretting-eier under hardt internt press for å droppe fôrsalg til Russland

Nyheter
0

Må ta på seg «forretningshatten».

BioMar har for lengst sluttet å selge fiskefôr til Russland. Hovedkonkurrentene Cargill og Skretting fortsetter, til tross for betydelig misnøye blant egne ansatte. Salg av fiskefôr til Russland er blitt svært kontroversielt etter overfallet på nabolandet Ukraina.

Skretting er heleid av nederlandske Nutreco, som igjen er eid av investeringsselskapet SHV.

Fanatiske
– Vi leverer fiskefôr fra Norge til Russland, og våre norske ansatte var ganske fanatiske om dette. Men de er langt unna, i Stavanger og ikke i Murmansk. Våre østeuropeiske kolleger var også veldig emosjonelle noen ganger, sier SHV-sjef Jeroen Drost i et intervju med nederlandske næringslivsavisen Het Financieele Dagblad (FD).

Spørsmålet Drost svarer på, er om deres ansatte, som ansatte i bedrifter som Heineken, Carlsberg og Unilever, har presset på om å forlate Russland.

iLaks har omtalt fôrfrakten i en serie av artikler. Saken ble aktualisert i helgen, etter at Norge innførte portforbud for russiske skip. Fôrfrakten hadde da gått med den russiske lastebåten «Aleksander Gusev». Nå bruker Skretting et norsk skip, «Silver Bird», til jobben med å frakte fôr til russiske oppdrettsmerder i fjordene vest for Murmansk.

Ansvarlig
Problemstillingen er kompleks for SHV, ikke minst siden datterselskapet Mammoth er underleverandør til et gassprosjekt i Sibir, hvor det ikke kan trekke seg ut og har kontrakter som må oppfylles.

– Hvis ikke vil det bli ansvarlig for kostnadene til hele prosjektet, som er anslått til rundt syv milliarder dollar, sier SHV-sjef Jeroen Drost til FD.

Han sier at ledelsen i Nederland deler Skretting-ledelsens «skuffelser og indignasjon», men at noen ganger «må en bare ta på seg forretningshatten sin».

– Det du ønsker er ikke alltid i samsvar med hva du kan gjøre. Et uttrekk må bli gjort på ordentlig vis, og myndighetene i Russland sitter heller ikke rolig. De er veldig kreative med å finne løsninger for å tilpasse seg vestlige sanksjoner, sier Drost.

Skrettings fôrfabrikk på Stokmarknes. Foto: Steve Hernes