Skjæran vil ikke svare på om det er skatteprovenyet eller prosentsatsen som vil gjelde for grunnrenteskatten

Nyheter
0

Statsråder på kollisjonskurs om skatt.

Nestlederen i Arbeiderpartiet var tindrende klar:

– Regjeringens utgangspunkt er at provenyet skal være i størrelsesorden 3,65-3,8 milliarder, uttalte Bjørnar Skjæran til IntraFish onsdag 25. januar.

Budskapet satte fart i lakseaksjene. Analytikerne, som fortsatt lå inne med 40 prosent grunnrenteskatt i excel-arkene sine, måtte revidere disse.

Skatterisiko
– Skatten blir sannsynligvis ikke lavere enn 15 prosent, men det virker også usannsynlig at den blir høyere enn 30 prosent. Derfor mener vi skatterisikoen ikke er vesentlig ved dagens forventninger, og i våre modeller ligger vi med 25 prosent skatt, uttalte aksjeanalytiker Christian Nordby til Finansavisen.

Skjærans utspill kom dagen etter Dagbladet hadde hatt et intervju med Senterpartiets nestleder Geir Pollestad. Pollestad skrotet der planene om norm-pris. I samme artikkel opplyste anonyme kilder: «et viktig moment har vært hvor mye staten vil ta inn på lakseskatten. Mens regjeringen anslo en inntekt på 3,8 milliarder, har næringen beregnet det til 11 milliarder. I samtaler skal Vedum ha gjort det klart at det er den annonserte summen som skal gjelde.»

Geir Pollestad. Foto: Senterpartiet

26. januar gikk fiskeriminister Bjørnar Skjæran langt i å bekrefte dette overfor NRK:

«Vi har kommunisert regjeringa sitt utgangspunkt heile vegen. Vi har sagt noko om grad av størrelse 3,65-3,8 milliardar, at dette er ein skatt der vi skal ha eit botnfrådrag som gjer at dei minste aktørane blir unntatt frå det.»

Han fulgte opp med:

«Vi har sagt kva slags utgangspunkt vi når det gjeld kva slags storleik dette er snakk om. No går vi gjennom høyringsinnspela så vil vi lage ferdig den endelege innretninga som vi går til Stortinget med.»

Les også: SV tar til orde for høyere grunnrenteskatt

Størrelse
Selve skatteprovenyets størrelse har vært uklart da regjeringen på den ene siden har referert til et intervall mellom 3,65 milliarder og 3,8 milliarder kroner – og samtidig vist til en skattesats på 40 prosent. Det sistnevnte skulle, gitt det siste årets laksepriser, tyde på et nær tre ganger høyere beløp.

Men nå syntes dette å være avklart. Det var tilforlatelig og ikke til å ta feil av.

Frem til 2. januar.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Senterpartiet

Da kom det ny, vesentlig og kursdrivende informasjon. Også nå i fra en innsider. Denne gang var det finansministeren – og partileder i Senterpartiet.

– Vi har sagt det samme hele tiden, sa Trygve Slagsvold Vedum, og viste overfor Finansavisen gjentatte ganger til satsen på 40 prosent.

Finansministerens budskap sendte lakseaksjenes børsverdier ned med 16 milliarder kroner.

I et oppfølgende intervju med E24 utdypet Vedum sitt synspunkt – og slo døren hardt igjen for Skjærans utspill om at det er beløpets størrelse, 3,6-3,8 milliarder kroner, som skal være styrende.

Modell
– Poenget er modellen. At vi ikke ønsker en modell som gjør at man i år med veldig lav inntjening skatter like mye, men at man skal skatte etter evne. Det er et godt prinsipp og det er det grunnrenteskatten skal legge opp til, sa Vedum.

Aksjekurs Mowi vs Oslo Børs’ totalindeks. Kilde: Infront

Vedum mener altså at det ikke skal være et fast beløp i skatteproveny. Svaret fra Vedum står altså i klar kontrast til det Skjæran har uttalt til både NRK og IntraFish. Nå fremstår det uklart om det er beløpet (3,6-3,8 milliarder kroner) eller satsen (40 prosent) som skal gjelde for grunnrenteskatten.

Den siste uken har iLaks gjentatte ganger søkt å få en utdypende kommentar fra Bjørnar Skjæran. Når han endelig responderer, via en epost, unngår han å svare på spørsmålet.

– Høringen av grunnrenteskatten er nå avsluttet og Finansdepartementet har mottatt 420 høringsinnspill. Parallelt med høringen har vi møtt mange av aktørene og kommunene som har oppdrett, både på besøk hos dem og i møter som i Bergen i går. Vi har forståelse for at saken har stor interesse og at det er spørsmål til høringssvarene, men nå må vi gå grundig gjennom alle innspill før vi legger frem et endelig lovforslag i løpet av våren.