– Skinn og bein er for spesielt interesserte

Nyheter
962

Trente hender fører de sylskarpe knivene gjennom filetene. Raskt og presist. De deles i to: Et ryggstykke og et bukstykke. Samlebåndet løper uten stopp. Sender laksen videre for sortering og pakking.

– Jeg har prøvd å skjære loin mens samlebåndet står. Men jeg var ikke i nærheten av det utbyttet, humrer Einar Eide, administrerende direktør ved bømlobedriften Bremnes Seashore.

Håndarbeid
Alt skjæres for hånd. Maskinell produksjon er ikke noe tema.

– Det blir bedre utbytte da, forklarer Eide.

I enden av samlebåndet vakuumpakkes ferdige loins, merket med «Salma».

Det er her, på fabrikken ved Kvednavikjo like vest for Bremnes, den velkjente Salma-laksen produseres.

Bremnes Seashore praktiserer strikte fotobegrensninger langs samlebåndet. De vil ikke gi fra seg for mye gratis til konkurrentene.

Det aller helligste
– Dette er det aller helligste, sier Eide.

En del av suksessformelen er en ekstremt høy ferskhetsgrad. Fisken kjøles ned før bløgging og slakt. Dette for å oppnå lavt stressnivå og lav kjernetemperatur.

Fakta

Maksimal Tillatt Biomasse (MTB) regulerer i dag produksjonen i oppdrettsnæringen i Norge. MTB er satt til 780 tonn stående biomasse per konsesjon til enhver tid, og 900 tonn for oppdrettere i Troms og Finnmark.

– Vi var tidlig ute med fire timers garantien. Fire timer fra den svømte i sjøen til den var ferdig pakket, sier Simon Nesse Økland, salgs- og markedsansvarlig i Bremnes Seashore, til iLaks.

På denne fabrikken skjæres og pakkes Salma-laksen.

Kokkefavoritt
Merkevaren Salma, som både er en kokkefavoritt og blant norsk oppdrettsnærings sterkeste kort, er nøye utviklet i samarbeid mellom Bremnes Seashore og Tine Meierier. Sistnevnte har bidratt med uvurderlig kunnskap om hygienisk design, logistikk og merkevarebygging. Bremnes har levert oppdrettshåndverk, eiendomsmasse, ansatte og fisk.

Bremnes Seashores oppdrettslokaliteter produserer årlig omlag 25.000 tonn laks, sløyd vekt. 19.000 tonn av fisken selges hel. Salma tar unna 4.000 tonn. Filet, øremerket for det kresne japanske markedet, står for 1.500-2.000 tonn.

Begrensning
– Dette er et produkt vi leverer hver dag. Det er vi stolte av. Men samtidig føler vi på det at vi skal levere det hver dag, sier Eide. – Jeg vil utfordre myndighetene på at vi er sårbare på vinteren med lave temperaturer. Produksjonen er en tredjedel av sommerens.

Økland er mindre diplomatisk.

– Dagens MTB-regime er en begrensning for foredling. Når vi baler med merkevarer, kan vi ikke stoppe helt, påpeker han.

– I januar og februar har vi delvis permittering. Vi har ikke muligheten til å stenge fabrikken. I min ende av verdikjeden, salg og eksport, er det veldig begrensende. Vi vil opp og frem med merkevarene, men dette stopper oss, sier Økland.