Skeptisk til meglerhusenes analyser av laksepris: – De har ikke styring på dette

Nyheter
1881

Firda-eier Ola Braanaas tar et oppgjør med sjømat-analytikernes prognoser.

– Disse analytikerne som før jul spådde at lakseprisen ville gå nord og ned. De har ikke styring på dette. Laks er biologisk produksjon, og næringen er mer dynamisk enn det analytikerne tror, sier Braanaas til Dagens Næringsliv.

Prisen på laks har denne vinteren vært høy, stikk i strid med forventingene til meglerhusene. Snittet har ligget på rundt 60 kroner kiloet. Fredag snakket iLaks med eksportører som antydet en priseksplosjon for påskelaksen med salg på over 80 kroner kiloet.

– Skivebom
Før jul spådde Nordea at den ville falle til 48 kroner kiloet i 2018. Dette er senere oppjustert til 50 kroner, men Braanaas mener det er for lavt og kaller det en «skivebom».

Selv antyder Braanaas en laksepris på 58-60 kroner i år, men sier temperaturen bestemmer.

– Det kommer an på været, på temperaturen, på sommeren, og da må du spørre Vår Herre. Du får spørre Giskeødegård. Han har sikkert mange glasskuler. Giskeødegård bommer like mye hver gang. Lakseoppdrett er ikke excel-eksersis, melder Braanaas.

– Slike svarte svaner er vanskelig å forutse
Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets hadde en prognose fra midten av februar på 50 kroner kiloet. Ifølge Giskeødegård er temperatur og sykdom «to svarte svaner» som gjør det vanskelig å forutse og lage scenarier for. «Svart svane» er et begrep innenfor økonomi for en svært usannsynlig hendelse som kan gi store økonomiske konsekvenser.

Ifølge Dagens Næringsliv har Vestlandet og Nord-Norge hatt den kaldeste vinteren på 50 år, og dette er årets svarte svane for oppdrettsnæringen. Sjøtemperaturen har vært under normalen og gitt lavere vekst.

– Hvor godt man treffer med hovedscenariet varierer fra år til år. Vårt estimat ved inngangen til 2017 var 61 kroner kiloet, og fasiten viser at vi endte på rundt 59 kroner i 2017. Året før forutså verken analytikere eller selskapene den enorme prisøkningen, som skyldtes åtte prosent redusert produksjon det året. Markedet fikk tilbudssjokk etter algeutbruddet i Chile. Slike svarte svaner er vanskelig å forutse, men like fullt en del av risikobildet, sier Giskeødegård.