– Du kan ikke unngå å se oss, lovet driftsjef Gunnar Silden. Det hadde han rett i. Oppdrettslokaliteten til Marine Harvest, på innsiden av Stadtlandet, fôrer opp 1,3 million laks.
Tett inne med landeveien ligger 12 mærer, 120 metringer, med 100.000 fisk i hver. De betjenes av to fôrflåter og en landbase med Ocea-fôringsanlegg. Dette er moderne industriell matproduksjon – i stor skala.
– Nå er det kompensasjonsfôring, sier Gunnar Silden. Det er han som er ansvarlig for driften her. En kald vinter gjør at det er et godt stykke opp til begrensningen i den Maksimale Tillatte Biomasse (MTB). Da fôrer de med alt de har.
– I dag er det nesten 11 grader i sjøen. Det er nesten optimalt, sier han.
– Her har vi 1.270.000 fisk, og de har en snittvekt på 1,33 kilo. Det er høstutsett, de ble utsatt i siste halvdel av august.
Fisken skal være mer enn fem kilo før den slaktes.
– 5,2 kilo, ifjor var den 5,3. Vi satser på 6.500 tonn.
Med dagens laksepriser innebærer det salgsinntekter på godt over 200 millioner kroner på denne lokaliteten aleine. Med de nevnte forutsetningene vil nær halvparten av omsetningen være profitt. Silden er ikke pessimistisk med tanke på lakseprisene.
– Det er jo bra sug i markedet, sier han.
Lokaliteten består av fire konsesjoner.
– Nå er det grønt lys på MTB. Når taket nås, må vi begynne å sortere, forklarer han.
Silden har drevet oppdrett siden 1988.
– Jeg har 25 års jubileum i år, sier han med et smil. Konsesjonene her var tidligere drevet av OK Fish. – Så kom Pan Fish i 2001. 2004-2006 var her ikke fisk, det lå brakk, forteller Silden.
– Vi hadde PD i 2006, ellers ingen sykdom. Og her er lite lus, sier han. Det blir det penger av.