Skatten i Skogseidvatnet

Nyheter
2779

Ute på Skogseidvatnet dupper to joller, begge fylt opp med ivrige tyske fiskere. Den smale og hullete asfaltveien bukter seg ned til Eidestøa. Her løper en elv med smeltevann fra fjellene ved Hålandsdalen, og munner ut ved husklyngen hvor det fra gammelt av var både sagbruk 0g dagligvarehandel.

Den gang Eidestøa var et trafikknutepunkt for transporten langs vannet. Herfra kunne en nå tettstedet Sævareid og dampbåten til Bergen.

Rikt
Nå er det klekkerier og settefiskanlegg som preger både Eidestøa og vassdraget, som fortsatt er landskjent for sitt utmerkede fiske etter ørret og røye. Utenfor klekkeriet til Eide Fjordbruk ligger store kvadratiske merder, et uvanlig syn i ferskvann i Norge.

– Det er det eneste sted i Norge der det er smolt i merd, forteller Lars Gammersvik, driftsleder i Alsaker-eide Bolstad Bruk til iLaks.

– Vi har drevet intensiv produksjon her i 40 år.

Smeltevann
Nærmest vegg i vegg ligger klekkeriene og settefiskanleggene til Bolstad Bruk og Eide Fjordbruk.

Totalt er det syv lokaliteter i vannet, fordelt mellom selskapene Eide, Bolstad, Sævareid og Tombre. All oppdrettsfisken har felles utslippsløyve.

Nå, i midten av april, fylles vassdraget gradvis med klart og iskaldt smeltevann fra fjellene bak Kvamskogen.

Lars Gammersvik, driftsleder i Bolstad Bruk. Foto: Trine Forsland

– Det er et enormt nedslagsfelt. Årsnormalen med nedbør er 2.800 millimeter. I fjor var det 3.400 millimeter, fortsetter Gammersvik. Han presiserer at inntaket til begge klekkeriene er fra vannet, ikke elvene.

Sterk og god
I likhet med fisket er også den oppdrettede laksesmolten viden kjent.

– Det blir en veldig sterk og god smolt. Det er erfaringer fra varmt vann – og stor kan den bli. Det er stabilt med oksygen, den blir notvant, det er naturlig god fisk, forteller Sondre Eide, utviklingssjef i Eide Fjordbruk til iLaks.

– Du merker det på fôringen – fisk som er vant til å gå i merd, utfyller lillebror Erlend Eide.

– Fisken får gå i merd i helt naturlige forhold. Og så er det en relativt billig form å produsere på. Nå leverer vi smolt på gjennomsnitt 150 gram, men det er grupper som er oppe i 250 gram, sier Gammersvik, og legger til at det er ønskelig med spredning i størrelse i sjøen.

Jager
Han lener seg over gelenderet, og peker ut en smolt.

– Denne er 170-180 gram. Den skal i sjøen i neste uke. Rett fra ferskvann til saltvann. Det går bra.

Ute i merden piler smolten rastløst rundt, og bryter vannflaten i spenstige hopp.

– Se, fisken går og jager, sier han ivrig. – Da er den klar.

Produksjonshallen i settefiskanlegget Bolstad Bruk. Foto: Trine Forsland