Skaper milliardverdier på Namdalskysten

Nyheter
654

Salmonor driver i samarbeid med kystmuseet Norveg i Rørvik en guidet tur til merdene. På oppdrettsanlegget Geiteryggen arbeider røkter Joar Eide fra Marøya.

– Oppdrettsnæringen betyr alt for regionen. Båtene bygges lokalt, dykkere leies lokalt, og butikker i området får omsetning fra oss. Vi produserer store verdier, sier Eide til ABC Nyheter.

Her er det ti merder med totalt 1,2 millioner laks. Fisken står 16-24 måneder i merdene før de hentes til slakt. Laksen her har en gjennomsnittsvekt på halvannet kilo. Den skal slaktes mellom november og mai.

– Lus er det som bekymrer laksenæringen i Norge generelt, men vi har god kontroll med den her, sier Eide. Anlegget har besøk av veterinær 11 ganger i året. I tillegg kommer Mattilsynet på inspeksjoner.

– Dette anlegget er sertifisert for en 50-årsstorm, men på de 14 årene jeg har jobbet her har vi ikke mistet en laks.

Det er en sterk næringsklynge knyttet til oppdrett langs Namdalskysten. Et gjennomsnittlig norsk oppdrettsanlegg skaper 53 arbeidsplasser, ifølge Sintef.

– Spesielt for denne regionen er at mange av selskapene fremdeles er lokalt eid. Det er 4-5 lokalt eide, store selskap i regionen, og tre slakterier, sier prosjektleder for visningskonseptet til Salmonor og kystmuseet, Petter Giskås, til ABC Nyheter.

Daglig fraktes et 20 talls trailere med laks fra Namdalskysten og ut i verden. Oppdrettsnæringen i regionen sørger for en årlig verdiskapning på 2,7 milliarder kroner.