Da maskinprodusent SkaMik skulle styrke laget, falt valget på en biolog framfor den tradisjonelle prosjektingeniøren.
Marinbiolog Mikael Furberg (27) har en mastergrad i Ocean Resources fra NTNU samt variert erfaring i havbruksnæringa fra feltene RAS, torsk og rensefisk.
Sammen med det godt etablerte fagmiljøet ved Pirsenteret i Trondheim vil trønderen jobbe med nye løsninger mot lakselusa.
Effekt og smittepotensial
I Furberg sitt masterarbeid var dokumentert effekt og følger rundt mekaniske avlusinger, samt vurdering av smittepotensial etter operasjoner sentrale tema som ble analysert.
– Jeg har vært engasjert i teknologiutvikling og KI. Koblet med innsikt i de biologiske prosessene og utfordringene knyttet til mekanisk avlusing, er min tanke at det i utviklingsmiljøet rundt SkaMik kan finnes nye innovative løsninger for industrien, sier Furberg i en pressemelding.
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2025/02/aBiologSkamik01-370x380.jpg)
En sentral del i masterarbeidet var oppsamling av lus fra ulike mekaniske operasjoner og videre klekking i laboratorium. Hensikten var å vurdere så vel klekkesuksess som smittepotensial i tida etter behandling. Furberg tror at systematisk biologisk analyse og individkontroll av både laks og parasitter kan gi resultat når det kombineres med utvikling av maskinløsninger.
– Ny måte å tenke på
Daglig leder Geir Skarstad har også tro på betydningen av oppgradert materiell, økt fiskevelferd og presise mekaniske operasjoner. I dag teller SkaMik 11 ansatte, inkludert den nye marinbiologen.
– Tenkemåten og kompetansen til Mikael traff oss veldig, sier Skarstad etter i en drøy tiårsperiode å ha jobbet med mekanisk avlusing fri for medikamentbruk. Han mener at det fortsatt er rom for vesentlig utvikling; både innen teknologien og selve operasjonene.
– I dag jobber vi ikke bare med nye maskinløsninger. Ulike biologiske faktorer må også bevisst ivaretas. Tett oppfølging ved operasjoner og blikk på forebygging og fiskevelferd i hele håndteringsprosessen tenker vi vil ta feltet mekanisk behandling videre på en god måte, sier Geir Skarstad.