– God effekt ved mekanisk avlusing bidro til at nær to millioner laks kunne røktes som planlagt. I en generelt meget krevende situasjon, sikret SkaMik vår planlagte drift. Det først ved ulike lokaliteter, og dernest virksomheten ved slakteriet og fabrikken langt inn i året 2016.
Det melder nestleder Svein-Gustav Sinkaberg i selskapet med anlegg både i Ytre Namdal og på Sør-Helgeland. Spesielt på lokaliteter sør og vest i Vikna var utfordringen med lus betydelig i fjor.
SinkabergHansen takker det regionalt utviklede og produserte utstyret for mekanisk avlusing for at de kunne beholde den aktuelle biomassen i sjøen som planlagt. Det med naturlig nok stor betydning for mange av de om lag 180 ansatte i selskapet.
Hyppig kjøring, god velferd
Både i fjor sommer og ut over høsten var det nødvendig med jevnlig kjøring av SkaMik installert på en egen flåte for å holde kontroll over situasjonen.
– Selv om det i den mest hektiske perioden ut ble gjennomført operasjoner relativt hyppig, har vi dokumentasjon på at det ikke var merkbar forskjell i velferden hos laksen som ble tatt under behandling i SkaMik og annen fisk, melder Svein-Gustav Sinkaberg.
Totalt behandlet SinkabergHansen i 2015 nær 56.000 tonn av sin fisk i SkaMik. Det med gjennomgående svært gode resultat målt i avgjørende forhold: Effektivitet, restitusjon og appetitt.
Daglig leder i Moen Marin, Terje Andreassen, sier erfaringer og resultat hos oppdretter SinkabergHansen samsvarer godt med øvrige tilbakemeldinger fra næringa. Moen Marin har salgs- og produksjonsansvaret for SkaMik.
– I takt med resultatene som legges fram, merker vi økt interesse for SkaMik. Hos Moen Marin er vi trygge på kvalitetene i denne miljøvennlige og mekaniske løsningen, sier Andreassen som opplyser at det så langt er levert 17 maskiner.
Oppgradert til årets sesong
Foran årets «sesong» har SinkabergHansen investert i en ny flåte, samt oppgradert sitt oppsett SkaMik-maskiner. Det for ytterligere mer effektiv behandling; av både egen laks og aktører som selskapet samarbeider med på kysten av Nord-Trøndelag.
Selskapet har videre en engasjert en lokal aktør, Fisheraquaservice, til permanent å bemanne flåten. Det for å sikre kompetanse og effektiv drift av den modifiserte flåten.
– På sørsida av Vikna blir det med stigende sjøtemperatur og fortsatt behov for mekanisk avlusing. I dag er vi optimister for den kommende sommersesongen med stigende sjøtemperatur og tilhørende lusepress, sier Svein-Gustav Sinkaberg.