Skal gjøre butikk av å slanke sei

Nyheter
975

Konseptet er enkelt: Fange sei som henger rundt oppdrettsanlegg og spiser seg fete, slepe dem over i egne merder der de slankes og så levere fra seg blodfersk kvalitetssei som kan gå rett ut på markedet.

Henning Sandøy, daglig leder i Seifisk AS.
Henning Sandøy, daglig leder i Seifisk AS.

– Vi gjorde fangstforsøk av sei på 90-tallet. Da skapte den problem for oppdretterne, og presset inn merdene, forteller Sandøy til Sysla.

Nå eller aldri

Han og svoger Ernst Rong fikk fisket bort noe sei, som etter slanking ble levert til Lerøy.

– De var veldig fornøyd med fisken, og betalte til og med mer enn avtalt fordi kvaliteten var så god. Det var bare et stunt, men har lagt og lurt i bakhodet. Nå begynner jeg å bli middelaldrende, dermed følte jeg at det var nå eller aldri, jeg ville prøve å få til noe på dette. Valget var tungt for jeg har hatt en god og interessant arbeidsgiver i Marine Harvest de siste 14 årene, sier Sandøy.

Testet seien

Sammen med svogeren begynte han prosessen for to år siden. Blant annet ble sei de hadde fisket og slanket testet hos Norsk sjømatsenter.

– Den testen var helt avgjørende for om vi skulle starte eller ikke.

Seien ble sammenlignet med ordinær sei fra en annen leverandør.

– Det var ikke tvil om at vår fisk så mer delikat ut, og til koking var seien vår i særklasse, sier Sandøy.

Har fått dispensasjon

Innovasjon Norge var med på testen og har siden bidratt med 300.000 kroner. Øygarden kommune var først ute med støtte, og Vest Næringsråd har nylig gitt Seifisk AS 50.000 kroner.

– Støtten har vært svært viktig for oss i denne oppstartsfasen, sier gründeren.

I slike merder slankes seien.
I slike merder slankes seien.

Vanligvis er det ikke lov til å fiske nærmere enn 100 meter fra et oppdrettsanlegg. Seifisk AS har fått dispensasjon av Fiskeridirektoratet til et prøveprosjekt der sei kan fiskes innenfor denne sonen, og en samarbeidsavtale med Blom Fiskeoppdrett i Øygarden. Den første seien ble fisket i fjor.

– Vi så med det samme at det fungerte, men ikke godt nok. Siden har vi modifisert utstyret til å bli mer effektivt, men vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier Sandøy.

Vil ha brukt utstyr

Sikkerhet er viktig når det skal fiskes tett opp til anlegg, så ikke det oppstår risiko for rømming eller andre problemer.

Sandøy er nå på jakt etter ringer og merder som andre har til overs.

– Vi har brukt mye tid på å ringe rundt og få utstyr. Vi har ikke den økonomiske pondusen at vi kan kjøpe nytt, så vi baserer oss på å tilpasse selv, sier han.

Seifisk Fin sei levert Nordhordland Fisk_levering
Fin sei levert Nordhordland Fisk

Egen markedsføring

I dag fisker Seifisk ved syv anlegg som Blom Fiskeoppdrett eier. Planen er å utvide etter hvert og få avtaler med flere oppdrettere. Da tror Sandøy også det skal være mulig å tjene penger på pelletsseien.

– Kvalitet er noe som blir viktigere og viktigere. I blindtester kommer oppdrettsseien best ut på smak, og analyser har vist at jo lenger seien går ved oppdrettsanlegg, jo mindre miljøgift har den i seg.

Fisken leveres til Norhordland Fisk og sendes i hovedsak til Sverige. Fiskesesongen er straks i gang, og i løpet av vinteren er planen å komme i gang med egen markedsføring av seien.

– Vi håper å kunne bygge opp et nytt fiskeri i samarbeid med oppdrettsnæringen, sier Sandøy.