Skal drive landbasert oppdrett i Rendalen ved hjelp av solkraft

Nyheter
0

Vikersund-selskapet NAPOP har fått konsesjon på produksjon av inntil 6.000 tonn matfisk.

Nylig ble NAPOP tildelt akvakulturtillatelser for landbasert produksjon av inntil 6.000 tonn matfisk. RAS-anlegget til NAPOP, som skal etableres i kombinasjon med et seks megawatts elektrolyseanlegg, kommer det frem av en pressemelding.  En vesentlig del av nødvending energi til anlegget hentes fra ny lokal solkraft.

NAPOP, som ble etablert i 2021, arbeider med etablering av hydrogenverdikjeder, der både produksjon, distribusjon og avsetting av hydrogen inngår.

Først Rendalen, så Krøderen
NAPOP har utviklet et konsept for bærekraftig elektrolytisk hydrogenproduksjon der alle verdistrømmer fra elektrolysen finner sin avsetning. I dette patenterte konseptet, som de kaller VIRIDIH2, benyttes elektrolyse som leverer hydrogen og oksygen med ekstrem renhet. Oksygenet benyttes direkte som råvare i fiskeoppdrett sammen med avsetningene av varme fra elektrolysøren. Som for hydrogenproduksjonen, utnyttes alle produktsrømmene også i oppdrettsanlegget inkludert restprodukter fra vannfasen.

– Hos oss ser vi på VIRIDIH2-PISCI som et produkt basert på en standard, og som kan etableres tilpasset ulike regioner og lokasjoner. Det første anlegget skal etableres i Rendalen der vi nå har de nødvendige akvakulturkonsesjonene. Deretter følger et anlegg som vil ligge i tilknytning til utløpet av Krøderen, sier daglig leder i NAPOP, Terje Paulsen.

Paulsen påpeker at produksjon av fisk på land krever kapasiteter for temperaturregulering så vel som store mengder oksygen.

– Hydrogenet vil finne sin avsetning ikke minst i egen teknologi som benyttes i NAPOP CTC varmesentraler så vel som i våre energistasjoner som benytter hydrogen for produksjon av elektrisk energi, kommenterer han.

Unngå ønskede effekter 
Aage Bjørn Andersen er daglig leder i datterselskapet VIRIDIH2, som skal utvikle prosjektene.

– I et samfunn der vi i stadig økende grad ser uønskede effekter av fordums industriell praksis, så og si i alle sektorer og på alle områder, treffer behovet for helhetlig tenking rundt bærekraftig samfunnsutvikling oss med kraft. Vi må tenke sirkularitet i alt vi foretar oss. Det omfatter annengrads ressursforvaltning der de to løsningene handler om å avskaffe det vi tradisjonelt har kalt avfall så vel som utslipp. Det er nettopp dette som er pilaren i vår strategi, sier Andersen.

VIRIDIH2 arbeider bredt med tidlig introduksjon av hydrogenproduksjon og evaluerer blant annet mobile løsninger basert på elektrolyse så vel som alternativer for produksjon av bio- hydrogen.