Dataene benyttes til å replikere miljø og optimalisering av drift og påvekst.
Det er ingenting å si på dimensjonene til Salmon Evolutions anlegg på Indre Harøy. Det landbaserte hybridanleggets første modul har kapasitet til å produsere 8.000 tonn slaktet fisk i året.
En viktig del av forretningskonseptet til oppdretteren er å bruke verktøy som kan gjøre dem til en enda bedre.
– I vårt anlegg har vi enormt med sensorikk. Hvert eneste døgn samler vi over 40 millioner ulike datapunkt, forteller administrerende direktør Trond Håkon Schaug-Pettersen til iLaks.
Les også: – Det relative bildet, bare på fire-fem år, har forbedret seg kraftig
Stort potensiale
Direktøren fremhever at en viktig fordel for dem, sammenlignet med sjøbasert oppdrett, er nettopp at de har et kontrollert miljø, der man får løpende informasjon og har oversikt over mange ulike parametere.
– Når du er på land, så har du mulighet til å kontrollere disse parameterne på en utrolig unik måte, sier han og legger til:
– Vi tror at fordelen med å ta det på land er at du kan ta det inn i et kontrollert miljø. Du kan replikere miljøet. Og skal du gjøre det, så må du styre temperatur og ulike parametere.
Salmon Evolution-sjefen tror at det ligger et stort potensiale i datafangsten.
– Det er enorme datasett som genereres. Når du har så mye data, er det en fantastisk mulighet til å forstå hva som driver vekst og hva som driver kvalitet. Det er noe vi jobber mye med.
Prioritert område
Å samle inn og analysere data blir dermed en svært viktig del av virksomheten.
– Det er jo data fra veldig mange systemer. Strømningsforhold på flowen av vann, temperatur, oksygennivå, CO2-nivå, gassnivået i vannet, fôring, strømforbruk, og andre ting. Å få samlet disse dataene, få strukturert det sånn at du kan bruke det til analyse, og etter hvert til prediksjon og deteksjoner, er jo et veldig prioritert område for oss, sier Schaug-Pettersen.
Han utdyper:
– Det kan hjelpe oss, ikke bare til å nå de produksjonsmålene vi har satt, men også fortløpende å kunne få ut mer og mer fisk med den kvaliteten man ønsker fra anleggene. Så her er det kjempepotensial.
Gjenskape miljø
Ifølge direktøren har selskapet dedikerte ressurser som arbeider sammen med partnere for å utvikle analyseverktøyet.
– Det som vi skal gjøre her, er å gjenskape eksakt det samme miljøet for fisken hver eneste dag. Og da er det selvfølgelig å forstå hvilket miljø du skal gjenskape. Når du er på land har du mulighet til å kontrollere disse parameterne på en utrolig unik måte, påpeker han.
Det er i det hele tatt store proporsjoner på det meste på Indre Harøy.
– Det er lagt ned over 700 000 arbeidstimer i fase én. Vi har brukt to millioner kilo med armeringsjern. Her er 35 000 meter med rør og mer enn 220 000 meter med elektriske kabler, oppsummerer Schaug-Pettersen.