Sju års ventetid er over

Nyheter
349

Anleggsmaskinene er på plass. Det avrettes, asfalteres og klargjøres for bygging. Saltdal-firmaet PK Strøm har fått jobben med grunnarbeidet. I månedsskiftet er Fauskebygg på plass for å utføre betongarbeidet. Om noen uker er det klart hvem som får oppdraget med stålkonstruksjonene.

Hovedentreprenør er Artec Aqua.

Anleggsmaskinene jobber for fullt og grunnarbeidet utføres av PK Strøm. Snart starter betongarbeidet som skal utføres av Fauskebygg. Foto: Designia Lars Antonsen

360 mill 
– Det er utrolig godt å være i gang, sier administrerende direktør Geir Wenberg i Salten Aqua som har jobbet i sju år med å få anlegget realisert.

– Det har vært noen bakketopper å komme seg over, men vi er i gang. Vi er veldig stolte nå, sier Wenberg om anlegget som har en kostnadsramme på 360 millioner kroner.

Nye arbeidsplasser
Stig Joar Krogli fra Sleneset i Lurøy er ansatt som daglig leder i SalmoBreed Salten. Han har en fortid blant annet i Ranfjord Fiskeprodukter (smoltproduksjon) og de tre siste årene i genetikkselskapet SalmoBreed som i flere år har levert genmateriale (rogn) til Salten Aqua.

Bygningene blir på totalt 10 000 kvadratmeter i delvis to etasjer. Foto: Designia Lars Antonsen

– Byggeprosessen blir ganske omfattende. Anlegget skal bli på totalt fire bygg og inneholde stamfiskstasjon, påvekstbygg I og II samt teknisk bygg. Anlegget blir landbasert, hypermoderne og blant de største i Norge, sier Krogli.

Etter planen vil det ferdige anlegget gi mellom 12 og 14 nye arbeidsplasser i Sørfold.

Eksport
Første del av av anlegget skal stå ferdig høsten 2017. Da skal den første smolten, som skal bli stamfisk på mellom 10 og 12 kilo, settes ut. Hele anlegget skal stå ferdig høsten 2018.

Anlegget vil få en produksjonskapasitet på 150-200 millioner rognkorn. Og skal forsyne en betydelig del av norsk oppdrettsnæring med rogn. Det er også et mål å kunne levere ut av landet.

Med dagens pris omsettes ett rognkorn for mellom én og én og en halv krone.

Lang erfaring
SalmoBreed Salten er et samarbeidsprosjekt mellom Salten-Aqua-eide Salten Stamfisk as og SalmoBreed Norge. Sistnevnte er et genetikkselskap med hovedkontor i Bergen. SalmoBreeds virksomhet bygger på en mer enn 40 års erfaring og innsats for å få frem best mulig avlsmateriale innen lakseproduksjon.

Salmobreed og Salten Aqua eier i dag selskapet SalmoBreed Salten 50/50.

Bygningene blir på totalt 10 000 kvadratmeter i delvis to etasjer. Foto: Designia Lars Antonsen