– Sjømatnæringen har levd i skyggen i lang tid

Nyheter
437

Sjømat-klyngen i Bergen består av rundt 250 bedrifter med 1300 ansatte. De driver med alt fra oppdrett, salg og pelagisk industri til alger og kosmetikk. Samlet omsetning var på over 20 milliarder i 2013, ifølge tall fra Hordaland fylkeskommune.

– Til å være Norges tredje største næring, er sjømatnæringen svært usynlig. Den har levd i skyggen av olje og gass- og maritim næring i lang tid, sier Hoel til Sysla.no.

Nettverket hun leder består av bedrifter som Marine Harvest, Lerøy Seafood, Grieg Seafood, Salmon Group og Ewos, i tillegg til kunnskapsmiljøene i Bergen og flere spesialiserte leverandører.

Ble ekspertsenter

Nylig ble The Seafood Innovation Cluster tildelt NCE-status av Innovasjon Norge. Det innebærer en pengestøtte på 6 millioner årlig i opp til ti år fremover hvis næringen stiller med tilsvarende sum.

– Det var en fantastisk anerkjennelse. Jeg tror vi alle var litt overveldet over oppmerksomheten. Det er en fantastisk politisk anerkjennelse av mulighetene vi har innen klyngen og innen sjømatsektoren, sier Hoel.

Monica Mæland og Jan Tore Sanner formidlet NCE-statusen til Øyvind Jensen og Tanja Hoel.

Status som Norwegian Center of Expertise gjør at klyngen kan øke ambisjonsnivået.

– Vi har en klar ambisjon om å ta et større samfunnsansvar på vegne av vår bransje. Nå kan vi øke kapasiteten til å få opp enda flere forsknings- og utviklingsprosjekter enn vi hadde sett for oss, sier Hoel.

56 milliarder årlig

Bedrifter som driver med fiskeforedling, havbruk og fiske på Vestlandet produserer for 56 milliarder kroner årlig. I tillegg utgjør ringvirkningene 31 milliarder viser en rapport som Hordaland fylkeskommune publiserte i mai.

Over 1000 bedrifter jobber med sjømat i Hordaland, 250 av disse er i Bergen.

– Det er ingen andre regioner med så høy tetthet med sjømatselskaper som her. I tillegg har vi et ledende forskningsmiljø, sier Hoel.

I forkant

The Seafood Innovation Cluster ble etablert som prosjekt i 2014, og ble eget AS i 2015.

– Vi så at det var behov for et langsiktig og strategisk samarbeid som gjør at næringen kan ligge i forkant av utfordringene og øke innsatsen for å løse dem, sier Hoel.

Tidligere ledet hun Fiskeriforum Vest, en nettverksorganisasjon som nå skal avvikles og avløses av The Seafood Innovation Cluster.

– Det brukes nesten tre milliarder på forskning og utvikling av marine ressurser, men til tross for det har vi ikke klart å løse utfordringer som lus. I stedet for at alle prøver å gjøre det på egen hånd, må vi samarbeide, sier hun.

Sivilingeniører

Rekruttering er noe av det bedriftene i klyngen skal samarbeide om.

– Næringen er lite kjent og lite attraktiv for ungdom. Det må vi gjøre noe med, sier Hoel.

For å få flere unge til å velge sjømatnæringen jobbes det blant annet med et nytt utdanningsprogram, der man kan bli sivilingeniør innen sjømat. Dette vil trolig være klart fra 2016.

I tillegg vil et eget traineeprogram innen sjømat være på plass fra høsten.

– Vi vil ha en felles utlysning av traineeprogrammet. Det har aldri vært gjort i sjømatnæringen tidligere, sier Hoel.