Sjømat Norge: – Rømt fisk skal bort fra elvene

Nyheter
957

Sjømat Norge beklager sterkt de rømmingshendelsene som har vært i år. – Vi må finne ut hvorfor det skjer, dele erfaringer og samtidig ta rømt fisk ut av elvene, sier leder i rømmingsutvalget Tarald Sivertsen i en pressemelding.

Så langt i år har nær 300.000 laks rømt fra norske oppdrettsanlegg. Det fikk fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik å reagere, som skal innkalle oppdrettsnæringen til et møte for å få bukt med problemet. 

Tarald Sivertsen, som er leder i Sjømat Norges rømmingsutvalg, sier næringen har en 0-visjon for rømming.

– Når uhellet likevel er ute jobber vi hardt for å nå målet om at rømt laks ikke skal påvirke villfisk negativt. Derfor er også tiltak i elv viktig.

– Enkelthendelser ødelegger den fine trenden
I en pressemelding viser Sivertsen til OURO sitt arbeid, som er oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt fisk i elvene.

– Vi bidrar her til utfisking av rømt laks i elvene før villaksen gyter om høsten. I høst står 51 elver på OURO sin liste for utfisking.

I tillegg pålegger Fiskeridirektoratet ofte oppdrettere overvåking og utfisking i nærliggende elver etter en rømmingshendelse.

– Rømmingsutvalget støtter Fiskeridirektoratets tiltak når dette vurderes som hensiktsmessig, sier Sivertsen videre.

Tiltakene har de siste årene bidratt til å redusere andelen rømt fisk i elvene.

– Vi har hatt en fin utvikling i rømmingsstatistikken over tid, men statistikken er skjør, og enkelthendelser kan ødelegge den fine trenden vi har hatt. Dette har vi dessverre sett eksempler på i år, sier Sivertsen.

Også Fiskeridirektoratet, som heller ikke er fornøyd med utviklingen, uttalte i et intervju med iLaks at større enkelthendelser påvirket trenden de siste årene.

Skal ikke påvirke villaks
Sjømat Norges rømmingsutvalg har i en årrekke jobbet svært målrettet for å forebygge rømming. Blant annet har det vært arrangert kurs i rømmingssikring siden 2008.

– Formidling av kunnskap og erfaring er viktige tiltak vi ønsker å prioritere videre, sier Sivertsen, og legger til:

– Vi tar for gitt at de andre næringsorganisasjonene også følger opp med tiltak.

Sjømat Norge ønsker at alle rømmingshendelser skal blir gransket nøye. Næringen har god dialog med Fiskeridirektoratet, og direktoratets erfaringsbase er et nyttig verktøy for videreformidling av kunnskap fra tidligere hendelser.

– Næringen vil fortsette arbeidet med fokus i alle ledd for å hindre rømming fremover, og bruke de verktøy vi har for å få ut den rømte fisken fra elvene. Vi er glad for at innslaget av rømt fisk i elv går ned, da det overordnede målet er at den ikke skal ha uheldig påvirkning på villaksen, avslutter Sivertsen.