Sjømat Norge: – Lukket og semilukket produksjon kan absolutt være en del av løsningen, men ikke alene

Nyheter
0

Fiskeri- og havministeren er åpen for å diskutere forbud mot oppdrett i åpne merder. Bransjens representanter tror ikke forhastede krav er veien å gå.

– Det er statsrådens jobb å vurdere bredt når et så avgjørende spørsmål kommer på bordet, skriver kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i en e-post til iLaks.

Han sikter til at fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sier hun er åpen for å vurdere krav om lukket drift, etter spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) om Norge vil gå i British Columbia sine fotspor – og forby oppdrett i åpne merder. iLaks har spurt Sjømat Norge hva de mener om saken.

Støtter ikke generelt krav
– I fremtiden handler det om å finne best mulig teknologi og produksjonsform tilpasset hver enkelt lokalitet. Lukket teknologi kan være riktig og god løsning på noen lokaliteter, men et krav om å lukke all produksjon i sjø vil reise utfordringer knyttet til tilgang til strøm, landbaser, og hvilke typer areal som kan benyttes, skriver Horjen.

Han trekker frem at et generelt krav om lukking heller ikke har faglig støtte i forskningsmiljøene. I rapporten «Fra rød til grønn kyst», om bærekraftig omstilling i Vestland, skriver Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet at det mest effektive for å redusere lusepresset her og nå, er å endre driftsform på strategisk utvalgte lokaliteter.

«I praksis kan det ta tid å få på plass de nødvendige investeringene [..] for innfasing av null-lus-teknologi i tilstrekkelig stor skala til å gi målbar effekt, og det kan være vanskelig å få de strategisk viktigste lokalitetene med på en slik ordning. Det vurderes som mer realistisk å få til en kombinasjon av de ulike tiltakene i løpet av de neste årene,» skriver Veterinærinstittutet og HI i rapporten. Foto: Tina Totland Jenssen
Les også: – Det gjør at næringen kan slippe å bygge disse store anleggene på land

– Lukket og semilukket produksjon kan absolutt være en del av løsningen, men ikke alene. Norge har verdens nest lengste kystlinje. Det vil være behov for ulik teknologi til ulike forhold, sier Horjen.

– Mye mer energikrevende 
– Vi er opptatt av å finne gode løsninger for både villaks, miljø og fiskevelferd, og har derfor flagget betydningen av å få fart på miljøfleksibiltetsordningen. Her har et enstemmig Storting vedtatt en ordning hvor det er lokalitetens miljøavtrykk som skal styre tillatt produksjon, fortsetter Horjen.

Regjeringen har lovet å følge opp med et forslag til en miljøfleksibilitetsordning i 2024.

– Det tror vi er en mer fornuftig vei å gå fremfor å forhaste seg inn i nye krav, slik Hansson har tatt til orde for. Da tror vi det er bedre å la prosessen som Stortinget har vedtatt, og MDG har stilt seg bak, få gå.

Semilukkede systemer brukes blant annet på anlegget til Hardingsmolt i Sunnhordland. Illustrasjonsfoto: Merdslippen

– Vi skal også huske på at oppdrett i lukkede enheter er mye mer energikrevende og har et energibehov på opptil cirka fire-seks ganger mer enn i åpne merder. En omlegging vil medføre en betydelig økning i energiproduksjonen, som i neste trinn vil kunne medføre naturinngrep og en betydelig miljøpåvirkning, avslutter Horjen.

Les også: – Har potensiale til å bli et «tipping point», dersom det lander godt i forskriftsform