JOBBEN MIN
Navn: Ingvild Eide Graff (44)
Stilling: Forskningsdirektør ved Nasjonalt institutt for ernærings-og sjømatforskning, Nifes
Bor: På Skansemyren i Bergen
Beste jobbtips: Du bør tenke på hva du kan gjøre for arbeidsplassen, ikke hva arbeidsplassen kan gjøre for deg. Da får du det gøy på jobb.
Hva går jobben din ut på?
– Jeg har det faglige ansvaret for arbeidet Nifes gjør innen programmet for sunn og trygg og sunn sjømat. Dermed har jeg ansvar for at programmet skaffer penger til forskning, gjennomfører prosjekter og publiserer resultater på en god måte. Jeg har mye kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet, Mattilsynet og jeg har betydelig kontakt med presse. Programmet har tre gode forskningssjefer, forskere, stipendiater og studenter som jeg jobber tett sammen med.
Hvordan ble du forskningsdirektør?
– Jeg tok først hovedfag i ernæringsbiologi og senere doktorgrad i fiskeernæring. Fra 2004 har jeg jobbet mer med ernæring til mennesker og fra 2006 ble jeg mer og mer opptatt av sjømat som trygg mat. Jeg ble forskningssjef i 2011 og forskningsdirektør i 2013.
Hvor lenge har du vært på Nifes?
– I 22 år. Akkurat halve livet mitt.
Du trives med andre ord?
– Jeg trives utrolig godt. Det er en fantastisk arbeidsplass, det skjer mye spennende og det er alltid mer å finne ut.
Hvordan havnet du på Nifes?
– Jeg er en vaskeekte bergenser, og tok utdanningen min ved Universitetet i Bergen. Som hovedfagsstudent fikk jeg arbeidsplass på Nifes, og ble senere stipendiat her.
Beskriv en vanlig arbeidsdag:
– Den har et høyt tempo, og består av mange beslutninger. En vanlig arbeidsdag innebærer stort en sett viktig prat med en eller flere kolleger, gjerne om vanskelige utfordringer. Hvis jeg er på reise består dagen vanligvis av en presentasjon eller et intervju i media.
Hva spiser du til lunsj?
– Grove rundstykker med sild. Jeg spiser generelt mye sjømat.
Det er fremdeles noen som er skeptisk til å spise oppdrettslaks, hva vil du si til dem?
– Sjømat fra norske farvann er trygg og sunn mat, det gjelder både oppdrettslaks og villfisk. Hovedutfordringen til den norske befolkningen er at vi spiser for lite sjømat. Oppdrettslaks er like trygg og noen ganger sunnere enn annen mat.
Er du omgangsvenn med noen av kollegene dine?
– Jeg har mann og fire gutter på 8, 10, 12 og 14 år. Når arbeidsoppgavene er ferdig, tilbringer jeg tid på fotballbaner, håndballhaller og på kulturskolekonserter. Det er ikke så mye tid til voksne venner.
Hva er det beste med jobben din?
– At den er ekstremt relevant for alle. Alle spiser mat, og er dermed interessert i forskningen og formidlingen vår. Det er alltid mer å finne ut av, vi blir aldri ferdige.
Og det verste?
– Å ha kunnskap om alle de viktige næringsstoffene sjømat bringer med seg, og se hvor lavt sjømatinntaket likevel er i sårbare grupper som barn og gravide. Men det er noe vi jobber med. Vi undersøker sjømatinntaket i disse gruppene, og hvilken ernæringsstatus de har. Vi ønsker å finne ut hvilken betydning kostholdet har for denne gruppen.
Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva ville du valgt?
– Der har jeg to alternativer, enten ville jeg har vært gartner eller journalist. Jeg liker godt når det spirer og gror både i hagen og på papiret.