Sisomar har sikret seg fremtidig kraft i et krevende marked

Nyheter
0

Langsiktig RAS-plan.

Jon Meisfjord står tett ved innkjørselen til Sisomar sitt anlegg i Straumen, titter opp i lia og peker på ei 50-mål stor tomt der det framtida kan etablere et RAS-anlegg. Men det er ikke den eneste bygge -og anleggsvirksomheten hos smoltprodusenten i Straumen, et drøyt kvarters kjøretur nord for Fauske.

At Sisomar i det hele tatt driver smoltproduksjon her inne i Straumen i Sørfold, er takket være spillvarme fra smelteovnene som Elkem som etablerte her på 1960-tallet. Og det er ikke bare lakseoppdrettere som har nytt godt av det.

I 1985 ble også Norges aller første oppvarmede fotballbane åpnet, og året etter så Sisomar dagens lys. I 1993 ble spillvarme brukt til å dyrke roser. Den skal ha hatt så gode vekstkår at det sies at rosene skal ha holdt seg helt fine i tre uker. Sørfoldrosa ble til kommunens varemerke, selv etter at floristen la inn årene 18 år senere.

Tomta er full
– Vi har ikke mer plass på dagens tomt, som huser gjennomstrømmingsanlegget. Her er vi i full gang med bygging av hall H. Prosjektet er beregnet til å koste om lag 400 millioner kroner inklusive ny pumpestasjon for sjøvann, rensestasjon sjøvann, renseanlegg, nødvendig logistikk samt tiltak i ferskvannskilden, forteller daglig leder Jon Meisfjord fornøyd til iLaks.

Nylig fikk de endelig sikret tilgang på strøm.

– Det er mange prosjekter som vil ha strøm. Vi startet arbeidet med å sikre strøm tilbake i 2018, og på tampen av fjoråret fikk vi tilsagn på å stå på lista som gjør at vi kan få tilgjengelig den strømmen vi har behov for, sier han.

Det skal bygges ny pumpestasjon. Foto Sisomar.

– Skal en lykkes med å komme på den prioriterte lista, må en være tidlig ute. Vi må også hele tiden dokumentere at det blir noe av prosjektet, og har framdrift. Dette er ikke noe vi kan sitte med i lomma uten å gjøre noe med i årevis. Vi har også akseptert et relativt friskt anleggsbidrag for å sikre at strømmen blir tilgjengelig, sier Meisfjord.

Mer sjøvann
På den nye tomta er det så vidt startet sprengningsarbeid, der det skal tas ut 500.000 tonn stein på sikt. I første omgang er det tatt ut masser som skal til realisering av allerede igangsatte prosjekt på Sisomar. Det er søkt om ny reguleringsplan for området, der det tas hensyn til en ny utfylling utenfor Sisomar, så steinen kommer til nytte.

En ny pumpestasjon for sjøvann er under bygging i samarbeid med Elkem. Målet er å øke kapasiteten til 180 kubikk sjøvann i minuttet. 120 av disse skal benyttes av Sisomar. I den nye hallen, som bærer navnet Hall H, skal det benyttes brakkvann. Da er de ifølge Meisfjord avhengig av å bruke 40-45 kubikk sjøvann per minutt, en betydelig økning sett i forhold til dagens samlede kapasitet på 30 kubikk.

Les også: Her bygges Sisomars nye storstue

Mindre tetthet
Den nye hallen skal være ferdig neste høst, og huse opp mot én million smolt på et halvt kilo. Konsesjonen er på 12 millioner smolt, med en fôrkvote på 2.200 tonn. I dag produserer de drøyt ni millioner smolt i året. Selskapet har søkt om å øke dette til 14 millioner smolt og 3.000 tonn fôr. Mindre tetthet har blitt et mantra for Sisomar.

Noen kilo av de 3.000 ton med fôrkvote på vei ut fra fôrlageret. (Foto: Steve Hernes)

– Vi er strenge på tettheten. Det skal ikke være mer enn 55 til 60 kilo fisk per kubikk vann. Styret er veldig fremoverlent i denne prosessen.

– Driveren er å få økt snittvekta på smolt. Fremover legger vi opp til 500 grams smolt basert på brakkvann fra hall H. Det har vi lyktes med før, da vi har levert en god del 250-400 grams smolt basert på den produksjonen, slår Jon Meisfjord fast.