Siktet for grov korrupsjon

1435

Jo Lunder, konsernsjef for Marine Harvests hovedaksjonær Fredriksen-gruppen, ble onsdag kveld pågrepet av Økokrim. Han er siktet for grov korrupsjon av Økokrim.

Jo Lunders advokat Cato Schiøtz sier til Dagnsnytt 18 at siktelsen mot den tidligere Vimpelcom-sjefen er basert på en overførsel Vimpelcom gjorde i oktober 2011.

Les også: Konsernsjef i Fredriksen-gruppen, Jo Lunder, er arrestert

Utbetalinger
Ifølge nederlandske og amerikanske etterforskere overførte Vimpelcoms datterselskap Watertrail Industries til sammen 30 millioner dollar til  Vimpelcoms usbekiske partner Takilants konto i Banque Lombardier & Co i Sveits. Myndigheter i flere land mistenker at Takilants reelle eier er Gulnara Karimova, datter til Usbekistans mangeårige president Islam Karimov.

Schiøtz opplyser til Dagsnytt 18 at Lunder kun er spurt om disse utbetalingene. Lunder har sittet i avhør hos politiet siden klokken 12 torsdag.

– Jo Lunder har forklart seg grundig om hva han gjorde da utbetalingen fra Vimpelcom ble gjort, sier Schiøtz.

Børsvinner
I en epost til Dagens Næringsliv skriver Jo Lunder: «Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter.»

Lunder ble i vår ansatt som ny konsernsjef for Fredriksen-gruppen, som eier nær en tredjedel av aksjene i Marine Harvest. Han erstattet da Tor Olav Trøim, som i en årrekke har vært John Fredriksens høyre hånd.

Børsvinneren Marine Harvest er den klart mest verdifulle eiendelen i Fredriksens forretningsimperium, noe som har blitt enda klarere etter nedgangen i markedene for shipping, olje og oljeservice de siste årene.