Nord-Amerikas eneste landbaserte atlantisk lakseoppdretter håper på å nå kostnadsmålene for produksjon neste år, ifølge administrerende direktør i Kuterra Garry Ullström.
Idet tekniske rettinger er implementert og anlegget øker opp til full produksjon med hver påfølgende gruppe av fisk inn i anlegget, estimerer Ullström produksjonskostnader i området rundt på syv canadiske dollar (42,35 norske kroner) per kilo (sløyd med hode), skriver The Vancouver Sun.
Det etterlater en pen fortjenestemargin når grossisten Albion Fisheries betaler ni dollar per kilo for produktet.
Reduserer kostnader
Kuterra-anlegget, som kostet 9,5 millioner dollar å oppføre i nærheten av Port McNeill, ble bygget på Namgis First Nations land med en kombinasjon av filantropiske donasjoner og offentlige tilskudd for å gi økonomisk støtte til landbasert lakseoppdrett.
Nå som de tekniske problemene løst, ville det kostet seks millioner dollar å gjenoppbygge anlegget anslår Ullstrom. Det er fortsatt høyere enn kostnadene for åpne sjømerder, men lukkede oppdrettsanlegg gir svar på mange av de presserende miljøspørsmål. Havbasert industri sliter med rømming, kjemisk bekjempelse av lakselus og overføring av sykdom til villfisk, skriver avisen.
Vokser raskere
Talsmenn påpeker og at når forholdene i tankene er nøye kontrollert, vil fisken vokse raskere med mindre fôr og trekke en høyere pris i markedet. Atlantisk laks i lukkede anlegg vokser til markedsvekt på 12 til 15 måneder, mot 21 til 24 måneder i havmerder.
Mens det første kullet av 20.000 fisk opplevde svært varierende forhold da anleggets filtrering og varmesystemer ble bygget rundt dem, har kostnadene stabilisert seg, sier Ullström.
Elektrisitetskostnadene per kilo ferdig laks er ned 60 prosent, siden de første smolt ble satt i anlegget i mars 2013.
– I andre utsett så vi mye mer stabil tilvekst og tilveksten i det fjerde utsettet begynte å ta av som følge av forbedret vannkvalitet, sier Ullström. – Det handler om å gi optimale forhold.
Kontroll
Dette arbeidet vil bli fremskyndet av arbeidet til Colin Brauner, professor i zoologi ved University of British Columbia. Med et treårig stipend fra Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada vil Brauner fastsette vilkårene for daglengde, temperatur og saltholdighet som fremmer den raskeste tilveksten, den beste smaken, tekstur og optimal fôrutnyttelse.
– Når du produserer fisken i havet, får du hva du får i form av vær og temperaturer for fisken, sier Brauner. – I lukkede anlegg kan du kontrollere de tingene og justere systemet for å få det beste produktet og best avkastning.