Langs veien bys kasser med epler frem for salg. Epletrær bærer fullmoden frukt. Det er høst i Hardanger. I en produksjonshall like ved Tørvikbygd står ungdom fra Polen, Skottland og Australia i full sving med å vaksinere fisk. Det er blåst nytt liv i smoltanlegget til Ljones Fisk.
Oppdrettspioneren Gudmun Strømsnes er hyret inn som konsulent.
– Jeg skal hjelpe til med oppstart av det nye selskapet, sier han til iLaks. – Selskapet Green Salar har overdratt virksomheten til Ljones Fisk fra konkursboet tidligere eid av Lingalaks. Det sto cirka en million smolt i anlegget ved overtakelse, forklarer han.
Ljones Fisk har en konsesjon til produksjon av 1,5 millioner smolt og 2,5 millioner yngel.
– Produksjonen fortsetter med den fisken som er her, sier han.
Planer om fornyelse
Anlegget, som ligger i idylliske omgivelser ved Hardangerfjorden, er gammelt og slitt, og krever en fornyelse.
– Vi har planer om å fornye anlegget og utvide noe på sikt, sier styreformann Christoffer Sandal i Green Salar.
– Det må bygges et nytt anlegg og det må være et resirkuleringsanlegg. Slik som vi ser det er det for lite vann til å produsere så mye fisk som 1,5 millioner, utdyper Strømsnes.
– Resirkulering gir mye mindre vannforbruk og kan produsere en minst like god, kanskje bedre fisk enn ved dagens gjennomstrømningsanlegg. Vi vil ha bedre kontroll på utslipp av fôrpartikler og fesi, eller fiskedrit på godt norsk, gliser han.
Smolt til salgs
– Vi har fisk til salgs. Nå ønsker vi i utgangspunktet å selge 200.000 fisk i høst, sier Sandal.
– Eller så blir fisken solgt til våren, supplerer Strømsnes.
Norway Seafarms-gründeren jobber nå i selskapet Strømsnes Invest, som blant annet er engasjert i eiendom og konsulentvirksomhet. Han har lang fartstid som smoltprodusent, og drev i sin tid praktbruket Haukaa Settefisk, nå en del av Marine Harvest. Den gang var det Pan Fish som gjaldt, og Strømsnes var en av profilene i aksjeraketten.
– Foruten Norge er det er massive vekstambisjoner for oppdrettere i Russland og Island. Er dette smoltmarkeder dere vurderer?
– I utgangspunktet ønsker vi å selge til norske selskaper, men kan gjerne selge til Russland også. Men det er en ganske lang transport. Det er vel 2.000 nautiske mil, påpeker Strømsnes.
Vil produsere stor smolt
– Vi ønsker å produsere større fisk, så oppdretterne får kortere tid i sjø. Med dagens lovverk kan en produsere opp til ett kilo på land. For oppdretterne må det være interessant med de problemene som er med lus og sånne ting, samt bedre utnyttelse av MTB’en.
Fisken går i resirkulert sjøvann etter den er smoltifisert. Han aviser at det er dyrere å produsere fisken på dette viset.
– Jeg tror de er overvurdert at det koster mer å produsere på land enn i sjø, når en tar hele regnestykket. De fleste oppdrettere har svært høye kostnader på det første kiloet med fisk. Jeg tror det er første kiloet koster 50 prosent mer enn de resterende fire. Da kan en konkurrere på land. Det er min påstand, mener Strømsnes.
En slik produksjon krever et vesentlig større anlegg enn dagens.
Tunge investeringer
– Det er det vi vil bygge, sier han og anslår investeringer mellom 50 og 100 millioner kroner. Kjøperne har ikke kjøpt dette for å drive det som det er nå. Her er tomt og vannretter og det som skal til for å drive et fremtidig anlegg, legger han til.
– Vi ser at anlegget har potensiale til videreutvikling, sier Sandal. – Green Salar er eid av DPC Venture Capital, som investerer i prosjekter i eiendom og andre ting. Da vi kjøpte anlegget anså vi Gudmuns erfaring og kompetanse som vesentlig.
– Jeg var bare engasjert for å vurdere tomt og selskap, sier Strømsnes, og legger til at partene møttes via felles bekjente.
– Vi tok kontakt med han, og spurte om han kunne jobbe for oss som konsulent, og det kunne han. Det er vi veldige glade for, sier Sandal.