Sikret forlengelse for seks forskningskonsesjoner

Nyheter
0

Alltech og Nofima skal bruke disse til å forske på organiske mineraler og heterotrofe mikroalger.

I 2019 fikk Blom Fiskeoppdrett, Salmonor og Salten FoU i samarbeid med Alltech og Nofima tildelt til sammen seks forskningskonsesjoner med en varighet på tre år for å studere organiske mineraler og heterotrofe mikroalger. Prosjektet var en videreføring av flere småskalaforsøk og ett IFU-prosjekt som Alltech jobbet med i mer i ti år før storskalaprosjektet satte i gang. Det ble søkt som en varighet på fem år på prosjektet, men det ble bare gitt tilsagn til tre år med mulighet for forlengelse. Derfor ble det i midlertidig bare tid til å studere de organiske mineralene og det ble derfor søkt om å forlenge prosjektet med tre nye år i 2021 for å også få tid til å studere de heterotrofe mikroalgene.

Nå har de omsider fått forlengelse av konsesjonene.

Testet
Prosjektet fikk i sin tid navnet EINVU – Ernæringsmessige Innovasjoner, Nøkkelen til de Store Velferds Utfordringene. Alltech er prosjekteier og har hatt prosjektlederansvaret og har også levert produktene som ble testet de tre første årene av prosjektet. Nofima har vært ansvarlig for forsøksdesign, analyser, fortolkning av data og rapportering, mens oppdretterne har eid konsesjonene og vært ansvarlig for driften.

– Mye har skjedd siden forrige oppstart av EINVU, sier prosjektleder i Alltech, Maren S. Rullestad i en pressemelding.

Prøveuttak i EINVU 1. Foto: Alltech

– I forbindelse med søknaden om forlengelse av prosjektet satt NFD som vilkår at FoU-tillatelser tilknyttet EINVU del 2 ikke kunne klareres i produksjonsområder som er røde. Salmonor er også blitt kjøpt opp av SalMar og blir ny samarbeidspartner i prosjektet, fortsetter hun.

– Som følge av NFDs vilkår måtte tillatelsene klareres i et annet PO enn PO3 og PO4, der Blom Fiskeoppdrett har sin virksomhet. Derfor starter vi å se på muligheten for at Blom Fiskeoppdrett kunne overdra sin posisjon som søker til Hofseth Aqua som har fem lokaliteter i PO5, hvor fire av dem kan bli benyttet i FoU-forsøkene. Dette gjorde at prosjektet fortsatt kunne beholde den geografiske spredningen som representerer de ulike oppdrettsregionene med ulike variasjoner knyttet til drifts- og miljøforhold, sier Rullestad.

Nye konsesjoner
11. mars fikk Hofseth, SalMar og Salten FoU i samarbeid med Alltech og Nofima omsider tildelt seks nye forskningskonsesjoner med en varighet på tre år og ni måneder. 

I EINVU del 2 vil effekten av ulike nivåer av mikroalger testes og følges opp med en rekke prøveuttak.

– I EINVU del 1 hvor de organiske mineralene ble testet i ulike nivå kunne vi blant annet se at høye Fe-nivåer kompromitterer vevsmineralisering og påvirker filetkvaliteten negativt og at organisk mineraltilskudd forbedrer laksens velferd og produksjonsevne betydelig, sier Rullestad.

– Som forventet så vi også at oppdrettsplasseringen påvirker fiskens ytelse, og krever derfor skreddersydd kosttilskudd av mineraler for å møte unike utfordringer, sier hun.

Resultatene fra EINVU del 1 ble nettopp publisert og kan leses HER

Effekt
– Når det gjelder bruk av mikroalger i fôret, har vi i tidligere småskalaprosjekt sett bedre tilvekst, bedre pigmentering og mer EPA + DHA i filet. Heterotrofe mikroalger har et høyt nivå av omega-3 og det er derfor hensiktsmessig å studere effekten ved å erstatte marine råvarer med disse. Vi håper når vi kommer i gang med EINVU del 2 at vi ser mye av det samme som vi har sett i småskala, sier Rullestad.  

Alltech er et verdensledende dyrehelseselskap og har nær 40 års erfaring inn mot landbruk og havbruksnæringen. Alltech har siden 2012 hatt et strategisk samarbeid med Nofima og har gjennomført flere prosjekter som dokumenterer meget god effekt på laks av forskjellige produkter som har blitt testet. Disse produktene brukes som fôringredienser av oppdrettere over hele verden.

– Vi er svært glade for at Nofima ønsker å være med oss videre på EINVU-reisen for å kvalitetssikre prosjektet, sier Rullestad.