Vanninntaket har vært en achilles-hæl for den danske oppdretteren. Gjennom dette har Langsand Laks fått bakterier, og med det fiskesykdom, inn i sitt oppdrettsanlegg. Det har tvunget selskapet til å legge en to kilometer lang vannledning under fiskerlandsbyen Hvide Sande på den danske vestkysten.
Les også: Vanntrøbbel i Langsand Laks
– Langsand hadde problemer med mange bakterier. De kontaktet oss det siste året. Vi installerte i august i fjor, forteller Rene Sand, salgsansvarlig i det danske selskapet Provital Solutions, til iLaks.
Filter
Formålet med membrananlegget er å filtrere havvann til bruk i resirkuleringsanlegg til laks. Det forhenværende havvannsbehandlingssystemet bestod av et dren (rør) i havet, hvorfra vannet pumpes til etterfølgende behandling i sandfiltre og trommefiltre for å fjerne de største partikler. Deretter går vannet gjennom en UV-behandling for å drepe mikroorganismer, som bakterier og virus, som kan påføre laksene sykdommer.
Langsand Laks hadde et behov for å forbedre filtreringen av havvannet før UV-enheten, da det i perioder kan komme såkalte ”skyggeeffekter” på UV-enheten, når vannet har en høyere turbiditet/partikelloading enn normalt. Dette skjer særlig når der er uvær, hvor sediment og mikroorganismer blir virvlet opp fra havbunnen og trukket med ned i drenet. Det betyr konkret at det kommer et større antall partikler og mikroorganismer, som de eksisterende sandfiltre og trommefiltre ikke kan fjerne.
Løsningen ble et keramisk membrananlegg. LiqTech har nå installert 20 UF-membraner med automatisert drift og rensesekvenser for kontinuerlig drift.
Bakteriefritt
Så langt ser det bra ut.
– Nå har vi heller ikke hatt én eneste bakterie siden 1. desember 2014, sier Thue Holm, grunnlegger av Langsand Laks, i et lengre intervju i Politiken.
LiqTech designer, bygger og leverer ferdigbyggede fullautomatiske membrananlegg globalt. Selskapet tilbyr både mikrofiltrerings- eller ultrafiltreringsanlegg. Opprinnelig var LiqTech og Provital to virksomheter. Virksomheten utvikler og produserer membrananlegg til for eksempel bassengvann, olie/vann-separasjon, kraftverk, tungmetallfjerning, grunnvannsrensning og scrubber. Fisk er det som er kommet sist.
– Vi går hardt inn i denne bransjen, og har et riktig godt produkt til riktig pris. Når man tenker på hvor mange millioner kroner fisken er verdt, så er den sikkerhet vi kan tilby viktig, reklamerer han.
– Hvor mange oppdrettsanlegg har dere levert til?
– Det er det første. Vi har ventet med å se effekten på Langsand før vi går videre, sier Sand til iLaks.
Dansk pionérarbeid
Lukkede oppdrettsanlegg er i skuddet. Mye av utviklingen utføres av danske selskaper.
– Ja, det er også et ønske om å beholde smolt lenger tid på land. Vi ser det er et enormt marked.
Men her er også en del konkurrenter.
– Ja, men inntil nå har de brukt sandfilter og trommefilter. Så putter en ozon på og UV-lys på. Men da kan bakterier som er innkapslet komme inn i anlegget, en tar ikke ut bakteriene, forklarer han.
– Spørsmålet er: Kan vi virkelig holde bakteriene ute? Og det har vi vist, det kan vi.
Langsand Laks startet opp igjen i forrige uke med slakt av oppdrettslaks. Etter en turbulent periode er målet 150 tonn i år, stigende til 800-850 tonn neste år. Men først når produksjonen runder 1.000 tonn årlig, blir det en rentabel forretning av å oppdrette laks på land, skriver Politiken.