Signaliserer skepsis til grunnrenteskatt på havbruk: – Skatter som ilegges uansett om du tjener penger eller ikke, er mer krevende

Nyheter
614

Flere fylkeslag i Høyre vil stoppe en mulig grunnrenteskatt på havbruk. Statsminister Erna Solberg er skeptisk til en slik skatt, men vil vente på utredningen fra det regjeringsoppnevnte utvalget før hun tar stilling til saken.

Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. november.

– Skatter som ilegges uansett om du tjener penger eller ikke, er mer krevende, sier Solberg til Nationen, ifølge Hegnar.no.

Fylkeslagene i Troms og Finnmark, Nordland og Trøndelag har levert egne uttalelser om at de ikke ønsker skatten velkommen.

– Jeg tror statsministeren merker seg at alle fylkene hvor næringen står sterkt og har størst verdiskaping, er mot dette, sier stortingsrepresentant Elin Agdestein (H).

Forrige helg sa Venstres landsmøte nei til særskatt på laks. Parlamentarisk nestleder i Venstre, Abid Raja, oppfordret denne uken Høyre og Frp til å gjøre det samme. Høyres landsmøte starter fredag.

Til Dagens Næringsliv sier næringspolitisk talsperson i Høyre, Linda Hofstad Helleland, at landsmøtet til Høyre må gi tydelig beskjed til regjeringen før utredningen kommer på bordet om at en grunnrenteskatt er uaktuell.

– Vi skal ikke svekke næringen ytterligere ved å påføre den en dobbeltbeskatning. En grunnrenteskatt på havbruk blir litt som å gå femmil med is i rubben, sier Linda Hofstad Helleland.

Men ikke alle i Høyre er imot en eventuell grunnrenteskatt på havbruk. Hanne Alstrup Velure, som er medlem av Høyres sentralstyre, har argumentert for at oppdretterne må betale for bruken av fjord og hav.

– Næringen tar større og større plass og opererer med superprofitt, sier hun til NTB.