Sidelengs for julelaksen

Nyheter
815

– Vi har kontroll. Det er veldig rolig. Vi har kjøpt det vi skal ha til neste uke, sier en Vestlandseksportør til iLaks.

– Vi har kjøpt for 40 kroner til oppdretter i Sør-Norge, og alle bilene er solgt og planlagt for neste uke. Det er ikke en uke en sitter mye mye usolgte biler, legger han til.

Valutakrakk
– Russland og Hviterussland er stoppet opp. Det har ikke vært stopp der før, men de tre siste ukene har det vært full stopp på grunn av valuta, sier han og peker på at rubelkrakket slår mye hardere enn Kremls importforbud.

Nå er det jul, men eksportfirmaet tar ikke langfri.

– Vi pakker alle dager. Det er ikke en dag på året det er stopp, sier han.

Markedsbeskrivelsen deles av en annen, større eksportør.

– Oppdrettere har fortsatt usolgt fisk pakket inneværende uke. Denne omsettes på 37-38 kroner FCA anlegg. Volumet neste uke er på 2-5 kilo, og der er prisen stabil, mens det er lite storfisk tilgjengelig, sier han og viser til priser på 40 kroner på 3-5. 5+ er noe høyere på grunn av manko på storfisk.

Svak etterspørsel

Neste uke er det priært etterforsyning av ferskmarkedet som gjelder. Det er nok fisk å ta av.

– Her står en del usolgt. Her er en del til bud på fisk som ikke er plassert, sier en tredje eksportør til iLaks.

– Jeg trodde på sidelengs priser. Enkelte tror prisen skal opp, men det har jeg ikke tro på. Vi opplever svak etterspørsel, og vi kjøper ikke mer enn vi har salg på. Vi har noen ordrer som skal ut. Vi kjøper ikke spotfisk nå. Det får andre ta seg av, sier han.

– 39-40 kroner er det kundene ute referer til hvis de skal kjøpe. Det er ikke oppgang å spore, avslutter han.