Setter inn kystvaktskipet «Heimdal» i kampen mot algene

Nyheter
1239

Kystvaktskipet «Heimdal» blir utstyr med en mobil lab, som skal hjelpe til med å få tidlig oversikt over utbredelsen av alger i nord.

Det ble klart etter et møte mellom Sjømat Norge, Fiskeridirektoratet og Kystvakten onsdag kveld.

– «Heimdal» venter utenfor Bodø Havn på en person som skal komme fra SINTEF, og hjelpe til med å analysere prøver om bord, sier Janne Andersen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet, til iLaks.

Ifølge Andersen er det ventet at personen fra SINTEF ankommer nordlandshovedstaden i ellevetiden onsdag.

Sparer tid
Kystvaktskipet skal deretter i løpet av dagen flytte seg nærmere de algerammede områdene, hvor det ved hjelp av en lettbåt om bord skal hentes inn prøver til kystvaktskipet.

– Det blir veldig bra. Det er oppdretterne selv som har tatt initiativ til dette, sier Andersen, og legger til at målet er å få en tidlig oversikt over utbredelsen av alger.

– Dermed kan vi utføre analysene så tidlig som mulig, og få svart på hvitt hvor stor konsentrasjon av alger det er. Vi trenger derfor ikke bruke tid på å transportere disse prøvene til Trondheim, sier Andersen.

Rundt 10.000 tonn laks er til nå død  på grunn av algeoppblomstringen. Nå frykter Andersen ytterligere spredning.

– Vi skal ha nytt statusmøte klokken 12. Vi frykter at det har spredt seg videre. Det skjer noe hele tiden, sier en tydelig stresset Andersen på telefon til iLaks.

– Tragisk sak
iLaks har også snakket med administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.

– Det har vært et ønske fra næringen om raskere analyser og tilstedeværelse med et laboratorium, slik at analysene kan utføres i felt, og ikke må fraktes, sier Ystmark.

Han sier Sjømat Norge har planlagt et møte med oppdrettere i neste uke.

– Vi skal se på forbedringer vi kan gjøre i forbindelse med beredskap.

Så langt har Sjømat Norge bistått oppdrettsnæringen i blant annet møte med media.

–  Det er først og fremst næringen selv som håndterer situasjonen. Det er en tragisk sak både for fisken som nå dør, og det er en tøff situasjon for de ansatte som står opp i det. Det gjør at folk jobber svært mye, sier Ystmark.

Ystmark advarer mot langtidseffektene av algeangrepet.

– Vi må være forberedt på konsekvenser for både oppdrettere og andre aktører i næringen i forlengelsen av denne saken.