Seriegründer går fra olje til laks: – Det er alltid vanskelig å være først

Nyheter
1368

Han tjente seg søkkrik på oljeboring, inspeksjon og vedlikehold i Nordsjøen. Nå vil Geir Nordahl-Pedersen utvikle lakseoppdrett på land.

– Neste gang vi møtes har vi nye lokaler. Vi har solgt dette til Lie-gruppen, sier Geir Nordahl-Pedersen til iLaks. – Bygg er kjedelig. Å drive bygg er kjedelig. Å bygge nytt er gøy. Jeg er litt rastløs, legger han raskt til.

I gangen står det blålakkerte boreskipet «Norshore Atlantic» i glassmonter – og spent opp som oljemaleri i treramme på veggen. Vidunderet kostet 240 millioner dollar, da det ble levert for syv år siden.

Foto: Aslak Berge

Forretning
– Vi leide den ut til Shell. Det var ingen god forretning, medgir han, og kikker bort på den mangeårige forretningspartneren Trond Haugland.

– Vi har jobbet i lag i Norshore, på boreskipet, sier Haugland, som har «daglig leder i Averøy Seafood» på visittkortet.

– Jeg er med på Averøy og Øygarden, ikke Losna, sier Haugland som har lang fartstid fra Hydro-systemet.

Les også: – Det kan ikke være slik at vi ikke får lov å gjøre det fordi det er for bra

Illustrasjon: Losna Seafood

Fra fjerde etasje i kontorbygget, oppe på en årsrygg ved industriområdet på Straume, kan de skue utover store deler av Lille-Sotra og Bildøy.

– Jeg har kjøpt det området der, peker Nordahl-Pedersen. – Jeg håper vi kan bygge skole. En trenger ikke være politiker for å se at en ikke kan ha skolen rett ved siden av Sartor Senter. Den må en ha ved idrettshallen, sier han – alltid kommersiell og løsningorientert.

Virvelvind
Idrett er viktig for ham. Nordahl-Pedersen er også investor i Hardball, det spillereiende investeringsselskapet som i en årrekke har vært en nær finansiell støttespiller for Sportsklubben Brann.

Geir Nordahl-Pedersen er en «firestarter», en klassisk virvelvind av en gründer. Verktøyet han bruker er Ability Holding, et gjeldfritt selskap med en bokført egenkapital på 50 millioner kroner.

Pengene har han tjent i oljebransjen.

Geir Nordahl-Pedersen. Foto: Aslak Berge

– Jeg drev et selskap som het AGR tidligere. Vi ble jo ganske store, en av landets største på inspeksjon, forteller han. – Vi hadde all maling og vedlikeholdinspeksjon for Statoil blant annet. Vi har bakgrunn i HMS, og har vært innom boring og pumper. Vi var jo dem som boret dypest. Vi hentet borekaks opp med egne pumper.

Syndikering
– Så vi har jobbet med denne problematikken her. Og når vi så på det her med landanlegg og RAS-anlegg, så hadde vi mye ressurser å dra på for å få dette til.

– I AGR drev vi med boring. Vi var de første som startet med syndikering av borerigger, leide en rigg fra Fred. Olsen, og syndikerte den ut til mindre oljeselskaper. Det var jo en suksess egentlig det. Men det er klart at når de andre så det, så gjorde de det også. Da jeg ga meg var vi 1.200-1.400 mann. Det ble solgt til PSL. Og så gikk de inn etter et par år, så kjøpte jeg det tilbake igjen. Så solgte vi det til (private equity-fondet) Altor. Og så er det blitt splittet opp i flere deler.

– Og så har vi bygget boreskip. Det var vi ikke like heldig med. Og det er det vel ikke så mange som har vært så heldige med det nå i det siste, humrer han.

Mye billigere
På AGR-eventyret tjente Nordahl-Pedersen flere hundre millioner kroner. Han var dessuten engasjert i Miras, verkstedsindustri i Mo i Rana.

– Vi har veldig mye kontakter rundt omkring, og de leverandørene vi har brukt har vært gode for oss, sier seriegründeren fra Sotra.

– Det er alltid vanskelig å være først, det er alltid bedre å være litt bak der. For da er oppskriften der, og da er det mye billigere. Du lærer mye av å se, påpeker Nordahl-Pedersen.

Nå har han engasjert seg i laks, spesifikt landbaserte oppdrettsanlegg, for produksjon av 90.000 tonn på tre lokaliteter.

Han har vært ivrig laksefisker siden han var guttunge.

– Men jeg visste ikke at fisken jeg dro opp på seinsommeren var prodfisk, sier Nordahl-Pedersen og skoggerler.

Illustrasjon: Losna Seafood