Mesteparten av maten vi spiser – som biff, kylling, hvete, epler, mais – er produsert på land, produsert under kontrollerte forhold og transportert til markedet snarere enn samlet fra sitt naturlige habitat. Men en kilde til verdens protein er fortsatt tatt rett fra naturen. Fisk og annen sjømat.
Dette er nå i endring, men bør det være slik? er problemstillingen BBC World Service reiser.
Intensivt oppdrett
Miljøavtrykk er et stikkord for den nær en halvtime lange radiosendingen. BBC har tatt turen til Norge for å møte blant annet Marine Harvest.
Ved Syltøy, på vestsiden av Sotra, har oppdrettselskapet omlag en million fisk fordelt på ti merder med 100.000 fisk i hver. Her er Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Marine Harvest, guide.
– Normalt består en merd av 97-98 prosent vann og 2-3 prosent fisk, forteller Hjetland. Han legger til at Marine Harvest foretrekker å produsere fisken i sjøen heller enn å ta den på land. Han sier at det er både billigere og mer klimavennlig.
Luseproblemet
Marit Solberg, konserndirektør i Marine Harvest, blir blant annet utfordret på lakselus og rømt laks. Hun mener sjøen i større grad må tas i bruk for å betjene verdens økende etterspørsel etter mat, og påpeker at kun to prosent av verdens mat produseres i sjøen.
Men lakselus er et betydelig problem for næringen. Forsker Frank Nilsen ved Sea Lice Research Centre i Bergen viser til et årsestimat på en milliard dollar i kostnader ved lusebekjempelse.
– Næringen vil bli kvitt lakselus en gang for alle, men det er ikke så enkelt, sier han.
Ikke nok fisk
Samtidig er det slik at etterpørselen etter sjømat er høy og stigende, mens tilbudet av villfisk, i beste fall, er konstant.
– Ingen kan si, med hånden på hjertet, at det er best å bruke villfisk – fordi det er rett og slett ikke nok fisk, sier Christopher Haatuft, kokk og innehaver av gourmetrestauranten Lysverket i Bergen til BBC.