Ser stramt laksemarked – i lang tid fremover

Nyheter
0

Forhold på både tilbuds- og etterspørselssiden taler for høye laksepriser i tiden som kommer.

Varm sjø og risiko for økte lusepåslag vil kunne legge press på utbudet og dermed prisen på laks. Det tror daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett Alf-Gøran Knutsen.

– Nå er det varmt om dagen, og det er tidlig varmt i sjøen også. Så det spørs med luseutfordringen. Hvis det blir en lusesesong så gjetter jeg at vi får se 100-lappen for kiloet i juleuka, slik vi hadde for en del år siden, uttalte Knutsen til iLaks mandag.

Dynamikk
Nå følger Ragnar Nystøyl, analysesjef i kristiansundfirmaet Kontali Analye, opp. Han ser et stramt laksemarked i tiden fremover.

– Slik vi kjenner dynamikken i markedet, står vi på terskelen til en periode som trolig vil gi høye laksepriser, sier Nystøyl til E24.

En sentral forklaring er at produksjonen i Chile, verdens nest største eksportør etter Norge, ventes å falle med hele 15 prosent i 2021. Sist gang Chiles produksjon falt så dramatisk var i 2016, da et utbrudd av giftige alger tok livet av enorme mengder fisk, og sendte spotprisen på laks opp med hele 50 prosent.

– Sammenligningen med 2016 er naturlig, spesielt for Chiles del, for man skal helt tilbake til det året for å finne et så lavt biomassenivå som vi nå estimerer for atlantisk laks, sier Nystøyl.

Konsumet har blitt flyttet
En annen som ser stigende priser er Atlantic Sapphire-sjef Johan Andreassen. Han påpeker at høy tilbudsvekst og covid-stengte restauranter og hoteller, som i kombinasjon har lagt press på lakseprisen.

«Men som en konsekvens av dette har konsumet av laks blitt flyttet til dagligvare og online-salg, og det gjør at vi nå kommer ut av pandemien med et restaurantsegment som forventes å blomstre kraftig opp. Samtidig går vi inn i en periode med negativ tilbudsvekst, som er en cocktail som taler for høye laksepriser», skriver Andreassen i en epost til E24.