Ser nye tendenser i bransjen: – Vi har hatt en enorm gevinst av å dyrke forskjellene

Nyheter
0

– Jeg tror det er en tendens nå, at folk kommer inn med andre bakgrunner enn hva man tradisjonelt har i en ledergruppe, sier Asle Kjetil Bratteli, Chief Digital Officer i AKVA Group.

iLaks møter Bratteli på AKVA Groups Jæren-kontor, sammen med Ståle Økland, kommunikasjonsdirektør og bærekraftsansvarlig, og Loyd Jone Andreassen, direktør for digital innovasjon, for en prat om kunstig intelligens (KI).

Praten glir over på «industri 4.0» og hva som kreves for å utnytte teknologien for å oppnå vekst i bransjen – samtidig som man imøtekommer nye krav og bærekraftsmål.

– Skal man utnytte kunstig intelligens, på tvers av alle bransjer, dreier det seg egentlig om mennesker, sier Bratteli.

Chief Digital Officer i AKVA Group, Asle Kjetil Bratteli. Foto: Tina Totland Jenssen

Han forklarer at man får best innsikt fra kunstig intelligens, dersom man setter KI-kunnskapen sammen med kunnskapen til menneskene som allerede jobber i feltet.

Betydningen av samarbeid
«Industri 4.0» er en den fjerde industrielle revolusjon. Den er preget av digitalisering og automatisering. Men også her blir mennesker, og samspillet mellom dem, viktig. Flere peker på betydningen av samarbeid for å navigere industri 4.0.

Videre blir den fjerde industrien en drivkraft bak vekst, og en forutsetning for det grønne skiftet, slår en trendrapport gjort for DN fast.

Diskusjonen går om hvordan næringen kan skape vekst på en bærekraftig måte. Det er et spørsmål næringen bør løse, sier Økland.

Det å ha god fiskevelferd og drive bærekraftig går jo direkte inn på lønnsomheten i bransjen, sier Ståle Økland i AKVA Group. Foto: Tina Totland Jenssen

Bransjen er gjerne ikke så gode på å fortelle om egne bærekraftshistorier, sier han.

– Men vi ser at oppdrettere i større og større grad har behov for å dele historier seg imellom, legger Bratteli til.

Behov for å dele
AKVA Group-trioen har lagt merke til tendenser i bransjen som tyder på større åpenhet, og mer samarbeid på tvers av aktører.

– Aktører er mer opptatt av å dele informasjon og å samarbeide enn før. De sitter jo i samme båten, og å dele kan gi økt innsikt og kunnskap, sier Bratteli.

Mye av denne innsikten dreier seg om data, sier Bratteli.

– Men data satt i sammenheng kan kunstig intelligens hjelpe med. Det er sannsynligvis den største trenden som kommer fremover.

Dyrker forskjeller
«Industri 4.0 tilfører kompleksitet med nye teknologier, mer data, mer interaksjon, mer tverrfaglighet» står det i trendrapporten om den fjerde industrien.

Bratteli forteller at de har sett verdien av å ha tverrfaglig kompetanse i ledergruppen. De har bevisst rekruttert folk fra ulike bakgrunner inn i lederroller.

Ståle Økland og Asle Kjetil Bratteli deler tanker om samarbeid, åpenhet og tverrfaglighet inn mot industri 4.0. Foto: Tina Totland Jenssen

Vi har hatt en enorm gevinst av å dyrke forskjellene. Jeg tror det er en tendens nå, at folk kommer inn med andre bakgrunner enn hva man tradisjonelt har i en ledergruppe, sier han.

Selv har Bratteli bakgrunn fra økonomistudier, mens Andreassen har studert informasjonsteknologi, og Økland har studert samfunnsvitenskap, språk og historie.

Vi ser også at det kommer flere unge, velutdannede inn i næringen, med et helt annet syn på kunstig intelligens, sier Andreassen.

Resirkuleringsprosjekt
Bratteli forteller at selskapet har vært opptatt av å gå foran som pionerer siden starten for 40 år siden. Det ønsker de å fortsette med.

Nylig førte et samarbeid mellom AKVA Group, Nova Sea, Plasto og Oceanize til at verdens første resirkulerte merd kom ut i sjøen. Den skal testes ved Varpet, en av Nova Sea sine lokaliteter.

Verdens første resirkulerte merd. Foto: AKVA Group Helgeland Plast

Det begynte med at vi lagde en gangbane av resirkulert plast. Så tenkte vi over om vi ikke kunne gjøre hele merden slik, forteller Økland.

Les også: Nova Sea sjøsatte verdens første resirkulerte merd

– Ikke alle kan gjøre slike prosjekter, det krever en viss størrelse, sier Økland.

Nå er de i gang med et tilsvarende prosjekt, med fokus på sirkulære oppdrettsnøter. 

– Nøter blir allerede resirkulert, men det blir ofte til treningsklær, tepper og slikt. Det blir ikke sett på som slitesterkt nok, men vi ønsker jo å lage nye nøter av det, forteller Økland.

– Vi ønsker ikke å være et «satt» selskap, sier Asle Kjetil Bratteli om AKVA Group. Foto: Tina Totland Jenssen