Ser massive eksportmuligheter i oppdrettsteknologi

Nyheter
1315

Kan oppdrettsteknologi bli en viktig og selvstendig fremtidsindustri for Norge?

NCE Aquatech Cluster har nådd en betydelig størrelse. Klyngeorganisasjonen har nå fått mer enn 120 partnere, herunder oppdrettere, teknologileverandører og forsknings- og utdanningsinstitusjoner. På partnerlisten er aktører som SalMar, Steinsvik, AquaGen, AKVA group, Mørenot og NTNU.

Daglig leder i NCE Aquatech Cluster, tidligere Deloitte-konsulent Kristian Henriksen, tror oppdrettsteknologi på egenhånd vil etablere en omfattende eksportdrevet virksomhet i årene som kommer.

69 milliarder
Henriksen ser for seg en eksport av oppdrettsteknologi på hele 69 milliarder kroner i 2030.

– Dette er mer enn Norge eksporterer av laks i år, påpeker Henriksen under åpningsdagen av North Atlantic Seafood Conference i Bergen.

– Dette er en målsetning, presiserer han.

Ikke kortsiktig
En av de større industribedriftene som har meldt seg på som leverandør til norsk oppdrettsnæring er den tyske giganten Siemens.

Torill Østingsen, Siemens

Torill Østingsen, representerer et selskap som årlig investerer 5,6 milliarder euro i forskning og utvikling.

– For 140 år siden uttalte vår grunnlegger, Werner von Siemens: Jeg vil ikke selge fremtiden for kortsiktig profitt.

– Vi trenger ikke bare ny teknologi, teknologien må også være bærekraftig, understreker hun.

Historisk har Siemens vært fokusert på elektrifisering.

Digitalisering
– Nå fokuserer vi på det vi kaller «smart» elektrifisering, og med «smart» mener vi digitalisering. Å forbedre prosessene. Og nå for tiden jobber vi med å overføre denne til oppdrettsnæringen, fortsetter Østingsen.

Hun fremhever særlig elektrifiseringen av Nordlaks’ Havfarm, som iLaks nylig har rapportert vi sikre ren energi til det 385 meter lange oppdrettsskipet.

Østingsen legger avslutningsvis til et nytt sitat fra Werner von Siemens: «Ideer alene har liten verdi. Verdien av en innovasjon ligger i det praktiske implementering.»