Ser ingen grenser under vann

Nyheter
1739

Kombinasjon mellom kamera og belysning er kritisk for å lykkes med optiske biomasseestimat, mener teknologigründer.

Det er trygt innenfor kategorien oppstartselskap, selv om Sealab Ocean Group ble etablert tilbake i 2015. Det familieeide trondheimsfirmaet er ett av mange i en stadig mer rikholdig underskog av aktører som posisjonerer seg innen interaksjon mellom hardware og software, kunstig intelligens og maskinlæring, til bruk i lakseoppdrett.

Kamera og lys
– Vi så på kamerateknologi. Det skulle ikke være for dyrt, men med et avansert lyssystem, forteller Milan Markovic, daglig leder i Sealab Ocean Group, om de innledende stadier for virksomheten.

– Metoden for å måle biomasse i sjø må skje uten håndtering, understreker Markovic, vel vitende at håndtering av fisk påvirker risiko for både rømming og sykdom, i tillegg til å gi tapt tilvekst – alle faktorer som gir negativ innvirkning for resultatregnskapet.

Sea Lab har innledet et samarbeid med NTNU, Innovasjon Norge og SINTEF.

– Marine Harvest er vår pilotkunde, forteller han.

Eget utstyr
Markovic mener det er avgjørende for selskaper i denne kategorien å bygge sitt eget utstyr, og siterer i den anledning Bill Gates: – Folk som mener alvor med software bør lage sin egen hardware.

Forretningsideen er særlig rettet mot markedet for biomasseestimat – å tilby oppdretterne kunnskap om varelageret som står i sjøen, herunder tilvekst, vekt, appetitt, svinn og så videre.

Kamerautvikling har vært krevende, med hele 2.000 prototyper.

– Kamerautvikling er utfordrende, særlig med undervannslys. Derfor starter vi med svømmende lys, små undervannsdroner med belysning, legger han til.