Ser gull i gamle ringer og nøter

Nyheter
925

Nofir samlet inn 4.160 tonn avfall i 2013. Det blir mer i år.

– Det blir en økning. Det blir cirka 4.500 til 5.000 tonn, forteller Øistein Aleksandersen til iLaks. Aleksandersen er daglig leder i Bodø-bedriften Nofir.

– Materialene vi samler inn er fra fiskeri- og havbruksnæringen. Vi kan si det er tre kategorier i Norge: Oppdrettsnøter, snurpenøter, garn, tau, trål og den type ting. Vi kommer til å samle inn rundt 220 trailerlass med denne typen materialer i 2014. Det andre er «mærkampanjen» i Norge. Der vi kverner opp oppdrettsringer og fôrslanger. I tillegg samler vi inn fra hele Europa, da snakker vi ikke mærer, men alt det andre, forklarer han.

Ekspanderer i Tyrkia
– Vi driver nå og etablerer oss i Tyrkia, sier han.

Her er det avfall fra oppdrettsindustrien for sea bass og bream, samt fiskeri og en del ørretoppdrett som skal gjenvinnes.

– Vi samarbeider med en fabrikk der. Vi står for innsamling og bearbeiding av materialer, slik at det er klart som råstoff for resirkuleringsindustrien. Avfallet sendes normalt til Litauen for behandling. Fra Tyrkia blir transporten så lang, at vi trenger en avdeling der nede som vi kan sende til.

Store volumer
15.000 tonn plastutstyr kasseres årlig av fiskeri- og oppdrettsbransjen i Norge. Det er enda mer utenfor landets grenser.

Nofir, som holder til på Vikan utenfor Bodø, omsatte for 8,4 millioner kroner i 2013, og satt igjen med et resultat før skatt på en snau million kroner.

– Det er anstendige resultatmarginer. Hvordan er konkurransen?

– Konkurransen er veldig spesiell. Da vi startet var det mer konkurranse. De fleste konkurrentene våre går etter materialer som er lette å gjenvinne. Vi går etter alt fra fiskeri og oppdrett, og hadde flere magre år til å begynne med. Men vi høster fruktene av dette nå. Eierne våre ser på dette som et samfunnsengasjement, mer enn å tjene penger på kort sikt, sier Aleksandersen.

Nofir sprang opprinnelig ut av Meløy Notbøteri. Med på eiersiden er utstyrskjempen Egersund Group, med vel en tredjedel av aksjene.

Gjenvinner oppdrettsposer
– Et av de områdene vi har lykkes med er oppdrettsposer. Inntil for kort tid siden var det vanskelig å samle inn og gjenvinne, siden det er kobberimpregnert. Men vi har klart å finne en løsning, og har nå eneste lovlige metode for gjenvinning av oppdrettsposer i Norge. For det har det vært en kamp mot myndighetene uten like, sier han, og legger til at cirka 50-60 prosent av det Nofir samler inn er oppdrettsnøter.

– Alt går til Litauen for bearbeiding. Oppdrettsnøter, som primært består av nylon, går deretter til Slovenia for gjenvinning. I nesten hele 2012 ble Nofir nektet å gjenvinne oppdrettsnøter. En særnorsk regel definerer oppdrettsnøtene som farlig avfall. Per i dag er Nofir eneste norske selskap med tillatelse til å eksportere oppdrettsnøter til materialgjenvinning. Om oppdrettsnøtene ikke gjenvinnes gjennom Nofir, må de forbrennes i forbrenningsanlegg for farlig avfall, noe som er veldig kostbart. Men vi vet også at det foregår mye ulovlig eksport og lokal forbrenning, legger Aleksandersen til.