Senja: – En av to lokaliteter i fjorden var rammet av akutt dødelighet i går

Nyheter
0

Holmøy Havbruk er igjen rammet av alger, denne gangen ved Senja. Daglig leder Roger Simonsen tror at det dreier seg om et algebelte som nå har passert anlegget.

– Vi har påvist alger i Sifjorden på Senja. En av to lokaliteter i fjorden var rammet av akutt dødelighet i går, opplyser Simonsen til iLaks.

Havforskningsinstituttet (HI) fikk mandag inn meldinger om økt dødelighet også herfra, etter at oppdrettere i Astafjorden lenger sør i Troms ble rammet i helgen. Også i Lofoten-området i Nordland, der Nordlaks først ble rammet mot slutten av april, var det nye algeoppblomstringer og økt dødelighet i helgen.

Les også: Laksedøden har blusset opp igjen for Ellingsen Seafood. Slik er alge-situasjonen i nord.

Roger Simonsen, daglig leder i Holmøy Havbruk og Eidsfjord Sjøfarm. Foto: Holmøy

Har roet seg
HI og SeaEco bekreftet tirsdag tilstedeværelse av de to skadelige algene Chrysochromulina og Phaeocystis fra anlegg ved Senja. De samme algetypene har ført til laksedød både i Nordland og i Troms. HIs teori er at det stort sett dreier seg om flere, uavhengige oppblomstringer.

For Holmøy Havbruks del, ved Senja, er det særlig påvist høye tettheter av Chrysochromulina, forteller Simonsen. Algetypen var i sentrum under algekrisen i Nord-Norge i 2019, der syv millioner laks gikk tapt.

– Vi har ikke en pågående dødelighet. Det er mest sannsynlig et belte med skadelige nivåer som har passert gjennom anlegget og forårsaket dødelighet, opplyser Simonsen.

Holmøy Havbruk-eide Mortenlaks er også rammet i Nordland, i Kanstadfjorden.

Oppdrettere fra disse områdene har rapportert om økt dødelighet som følge av alger de siste ukene og dagene, i Nordland og Troms. Kart: Datawrapper

Les også: Ber oppdrettere i PO9 og PO10 om å trappe opp beredskapen og se etter tegn på alge-«angrep»

Skyhøyt antall dødfisk
Så langt har flere hundre tusen oppdrettslaks gått tapt enten til algene, eller i tidlig utslakt – minst. I tillegg har oppdrettere mistet verdier for flere hundre millioner kroner. iLaks sitter ikke på eksakte tall over dødfisk, men tabellen nederst i saken gir en oversikt over det foreløpige omfanget. Tabellen vil oppdateres etter hvert som vi får mer kjennskap til hvor mye fisk som har gått tapt.

iLaks har også vært i kontakt med SalMar, som er blant selskapene med flere lokaliteter i sørlige del av Senja. Per tirsdag er ikke oppdrettskjempen rammet av alger, ifølge strategidirektør Runar Sivertsen.

– Vi overvåker situasjonen kontinuerlig og har god dialog med alle aktører for å søke best mulig oversikt til enhver tid, skriver han i en sms.

Selskap Lokalitet Antall dødfisk
Nordlaks Storfjell, Fornes og Hallvardøy i Øksfjorden (PO9, Lødingen kommune)

*Raven i Lødingen kommune og Ytre Stræte i Tjeldsund kommune

Har slaktet ut tre lokaliteter og mistet flere hundretusenvis av laks, har ikke oppdaterte tall på dødelighet per mandag 12. mai

*Flyttet eller er i gang med å flytte fisk bort fra disse anleggene

Ellingsen Seafood Korsnes, i Raftsundet (PO9, Hadsel kommune) Cirka 120.000 i løpet av de siste to ukene, men fortsatt en del dødfisk i merdene
Ellingsen Seafood Skarvhausen, innløpet til Øksfjorden (PO9, Lødingen kommune) Pågående, uvisst omfang
Mortenlaks (Holmøy Havbruk) Storøya Nø (PO9, Lødingen kommune) Uvisst
Holmøy Havbruk I Sifjorden (PO10, Senja) Uvisst, ikke pågående per tirsdag
Northern Lights Salmon/ Sørrollnesfisk Trollvika (PO10, Tjeldsund kommune) Pågående, uvisst omfang
Gratanglaks Skjærvika (PO10, Gratangen kommune) Så endret adferd og en liten økning i dødelighet 10.mai, som per 12. mai har stabilisert seg