Sender trådløse signaler under vann

Nyheter
282

Norsk Havservice har vært blant de første til å teste AquaMap fra Water Linked. AquaMap gir oppdrettsbransjen muligheten til å få nøyaktig posisjon på fôrkamera, dykkere og ROV-er.

Bruk av dykkere og ROV i oppdrettsnæringa kan være uoversiktlig og i verste fall utrygt. Ved å ha full kontroll på dykkere og ROV-er i sanntid, og samtidig dokumentere hvor de har vært i ettertid, økes både presisjonen, effektiviteten, sikkerheten og etterretteligheten ved arbeid under vann.

Dokumentere
– Dykkere og ROV-piloter får vite nøyaktig hvor de er og kan jobbe raskere og tryggere som en konsekvens av dette. Norsk Havservice får nå muligheten til å dokumentere at dykkerne eller ROV-en har kontrollert hele nota, sier daglig leder i Norsk Havservice, Eirik Lundemo.

SalMar har vært en viktig samarbeidspartner i utviklingen av AquaMap. Deres lokalitet ved Hosenøyan har vært sentral for uttesting av teknologi, og lokaliteten på Tristein kjører nå det første AquaMap systemet for posisjonering av fôrkamera. Tristein har også vært gjenstand for Norsk Havservice testing av systemet på dykkere.

Dårlig sikt
En kan gå fra å se etter dykkerens luftbobler til å se nøyaktig hvor dykkeren befinner seg langs alle akser i merden.

Under ROV-inspeksjon er sikten ofte begrenset.

– Jeg bruker å si at vi ser gjennom et sugerør. Du har bare informasjonen du ser på kameraet, dybden og headingen. Selv om dyktige ROV-piloter vet hvor de er til enhver tid, så er vi ofte på dykkeoppdrag for å løsne ROV-er fra bunntau og not, sier Lundemo.