– Selv skyld i om de får kreft

Nyheter
925

NMF skriver følgende på sin hjemmeside: «Ta ansvar for egen helse og miljøet ved å unngå å spise norsk oppdrettslaks. Folk som spiser oppdrettslaks bør være klar over helsefaren og er dermed selv skyld i om de får kreft.»

– Mener NMF at oppdrettslaks er kreftfremkallende? Hva bygger dere det på?

– En lang rekke av forskningsrapporter, godt støttet av en rekke forskere. Innholdet av miljøgifter, medikamentrester, stadig høyere innhold av plantevernsmidler og så videre gjør oppdrettslaksen til en av de giftigste matvarene man kan spise. Dog er det håp for noen av parametrene, når flere aktører nå begynner å rense fôret fremover, sier Ruben M. Oddekalv ved NMF til iLaks.

– NMF advarer mot at det er flere av miljøgiftene man finner i oppdrettslaks og ørret som er kreftfremkallende. Og at nivåene tidvis er så høye at man bør unngå og spise oppdrettslaks for ofte for å holde seg under den statlig satte grenseverdien (som på noen punkter kan være i overkant høye), utdyper Oddekalv.

Uttalelsene om kreftrisisko fra miljøorganisasjonen står i sterk kontrast til hva blant andre Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og NIFES kommuniserer.

Studier fra WHO og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har konkludert med at det er betydelig farligere å la være å spise sjømat. For det første har de vektet betydningen av marint omega-3 for beskyttelse mot hjertekarsykdom, mot faren for kreft på grunn av dioksin og dioksinliknende PCB. Her er faren for kreft neglisjerbar sammenliknet med beskyttelsen mot hjerte- og karsykdom. For det andre har de vektet betydningen av marint omega-3 for fosterets hjerneutvikling mot faren for forstyrrelser i denne utviklingen på grunn av metylkvikksølv. Konklusjonen fra denne modellen er at gravide bør øke sjømatinntaket sitt fordi det øker barnets verbale ferdigheter.

NIFES skriver på sin hjemmeside at en bedre balanse mellom inntaket av omega-6 og omega-3 kan være en av nøklene til å redusere og forebygge fedme, diabetes type 2 og hjerte-karsykdommer. Oppdrettslaks er en viktig kilde til både omega-6 og omega-3.

NMFs tidligere samarbeidspartner Don Staniford er tidligere injuriedømt for å ha påstått at oppdrettslaks er kreftfremkallende. Han maktet ikke å frembringe dokumentasjon som underbygget at inntak av laks øker sannsynligheten for å få kreft.

– Ja, Don ble injuriedømt for samme påstand. Make my day iLaks… avslutter Oddekalv.