Selv Norges beste Trøndersmolt må tåle et stikk, selv om den eies av en danske

Nyheter
0

Ville jobbe med havbruk, men ble gartner i stedet.  

Innerst i ei bukt i Skjørafjorden i Åfjord kommunen på Fosen, ligger Trøndersmolt sitt RAS-anlegg. Her nede har det vært smolt i mangt et kar siden midt av åttitallet. Det har vært med vekslende hell for fisk og eiere, skal vi tro de lokalkjente.  

Nå er det ikke mindre enn landets beste smolt som ser dagens lys her. Påstanden kommer fra en ubeskjeden trønder med navnet Stig Gaarden, og har som driftsleder de siste par årene skjøttet fisk og folk her. Noe overrasket over den bastante påstanden, lurer vi på om ikke andre også har sagt det før.

– Ikke som jeg vet, kommer det kjapt fra Gaarden.

Nei vel, er det vel så da, men egentlig er jo det litt rart?

Ja, det syns jeg også, sier han og legger til at han egentlig er gartner.  

Ble skremt av det han så
Først gang han var her var for fem år siden, med et år i Mowi i mellomtiden. Han starter her først allerede i 2017, men hadde et år hos Mowis smoltanlegg på Bessaker. På CV`en står også nær åtte år i SalMar både på servicebåt og matfiskanlegg. Det var egentlig akvakultur han ville holde på med. I 1986 startet han utdanning i akvakulturfaget i Trondheim.  

Stig Gaarden er driftsleder hos Trøndersmolt. (Foto: Steve Hernes)

– Det var akkurat den tida det var så mye oppmerksomhet om ILA, furunkulose og det som da dessverre ble kalt Hitra-sjuka. Det tok helt av syns jeg, og følte dette ikke kom til å bli noe bra og ikke liv laga. Så jeg hoppet av til fordel for busker, hager og trær. Hadde jeg visst da det jeg vet den dag i dag, så hadde jeg selvsagt ikke hoppet av, sier Stig Gaarden. 

Så var det den skrytinga da
Trøndersmolt har konsesjon for fire millioner smolt årlig, men så mange produseres det ikke ved anlegget. De produserer tre batcher på 600.000 smolt i året. Det kan jo ikke være for mange av landets beste smolt heller. Så med det letter Gaarden litt mer på sløret foran sin tidligere påstand.

– Det er unik vare, vet du som går godt i sjøen, er lytefri og rogn fra AquaGen, har den det godt fra den kommer i hus til den blir slaktet. Noen er kanskje uenig i at den er den beste, men mottakerne er veldig fornøyde, slår Gaarden fast. Refsnes Laks og Måsøval er hovedmottakere av smolten.

– Den batchen som nå vaksineres skal ut på SalMar sin lokalitet Reiråklakken, som driftes i samarbeid med Refsnes Laks. Dit kommer 600.000 vårsmolt tidlig i mai. Rett før jul gikk 200.000 til Lerøy Aurora og på nyåret leverte vi et parti på 400.00 til Måsøval, forteller Gaarden.  

Fra venstre er Stein Håkon Hilstad og Jesper Berg fra PHARMAQ. (Foto: Steve Hernes)

Med dagens produksjonsplan blir det ikke levering igjen før i september. Fisken de nå vaksinerer har sultet en periode, men fôres igjen fra neste uke. Så regner med at den vokser med halvannet til to gram i døgnet.

Vaksinasjonen ledes av Enayatullah Sultani som har vært her tre ganger tidligere. Med seg i teamet har han Jesper Berg (19) fra Nesna og Stein Håkon Hilstad (22) fra Rødøy. Her går det unna med 8.000 smolt i timen når målet er 100.000 om dagen. Hilstad og Berg forteller de trives godt med det høye tempoet når vaksineringen er i full gang. Det er tre stikk som settes av vaksinasjonsmaskinen fra PHARMAQ Fishteq på Nesna. 

Mor og datter tar skiftet
I Trøndersmolt er det nå sju ansatte, samt daglig leder Bent-Are Ratvik. Han jobber normalt ved Refsnes Laks, men har det daglige leder ansvaret her i en delstilling. DE to med ansvar fra klekkeri og startfôring er mor og datter fra Åfjord.  

Lisbeth Bårdli (23) startet i mars og har vært litt tilkalling tidligere. Har vaksinert rognkjeks før, men dette er første runde med smolt. Mari Linn Winther har jobbet her i to og et halvt år nå. Hun tok fagbrevet som voksen hos Lerøy Midt og med rognkjeksen for fem år siden. Lisbeth Bårdli er egentlig helsefagarbeider.

Lisbeth Bårdli og moren Mari Linn Winther. (Foto: Steve Hernes).

– Jeg har permisjon i ett halvt års tid for å være her nå, fordi jeg har lyst til å prøve noe nytt. Vet jo ikke helt hva jeg skal bli når jeg blir stor, smiler hun. Tross et helsevesen som leter høyt og lavt etter fagarbeidere vurderer hun fremtida.

– De må gjøre noe med bemanning, lønn, arbeidstid og goder. Så det kan godt være jeg forlater helse til fordel for havbruk, sier Bårdli. Etter 60 måneder med lære i bedrift kan hun få fagbrevet etter den såkalte paragraf 20-kandidat.