Er fjorårets lusekamp et tilbakelagt stadie?
I fjor vår sendte Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) bekymingsmelding til fiskeriminister Per Sandberg med bakgrunn i faktagrunnlaget til Havforskningsinstituttet (HI) sin luseforskning. Dette ga isfront, skyttergravskrig og etterhvert høylydte oppvaskmøter mellom partene.
Les også: – Skittkasting
Under forrige ukes Aqua Nor-messe møttes partene for en forsonende prat i NSLs lokaler i Trondheim.
Denne gang var tonen en ganske annen. Ute på takterrassen ble dette manifestert med en selfie for historiebøkene.
– NSL har hatt flere møter med HI. Vi hadde et tilsvarende møte med HI i fjor høst, der Frode Reppe, Stian Lernes, Alf-Gøran Knutsen, daværende styreleder Lars Heine Kåsa, daværende administrerende direktør Svein Reppe og undertegnede deltok fra NSL. For NSL som en landsomfattende bransjeorganisasjon, så er det viktig å holde en åpen dialog med næringens viktigste premissgivere. At det har stormet en del i media rundt enkeltsaker er ikke ensbetydende med at man ikke har hatt dialog, sier NSLs styreformann Håvard Høgstad til iLaks.
– Hvordan er NSLs holdning til HIs luseforskning? Gir den et solid faktagrunnlag for å utvikle oppdrettsnæringen?
– Forskning på lakselus er et stort og komplisert fagfelt, og uansett hva vi mener om den, kommer vi ikke utenom HIs forskning på feltet. All forskning er belagt med usikkerhet, også HIs forskning. Derfor er det viktig at NSL har dialog med HI slik at vi på en god måte kan formidle konstruktiv kritikk mot denne forskningen og bringe utfyllende forskningsresultater fra andre aktører til torgs. Regjeringen satte i fjor store ressurser inn for å tette kunnskapshullene, og vi følger denne prosessen tett.
– Hva er NSLs syn på at det er rødt trafikklys i sone 3 (Karmøy-Sotra)?
– NSL synes selvsagt at det er synd at produksjonsområde 3 kommer i rødt, og skulle helst sett at også dette området kom i grønt. Det vil også komme flere kjøringer, basert på nye data. Vi får se hvilke resultater dette medfører. Gjennom dialog med HI prøver vi å skaffe oss ytterligere innsikt i problemstillingen og samtidig få formidlet våre medlemmers syn og innspill i saken. Dette er også forankret blant våre medlemmer i området, understreker Høgstad.
– NSL har gjennom sine høringsuttalelser og interne prosesser støttet deler av rammeverket i trafikklysordningen, men vi har samtidig arbeidet for at kunnskapsgrunnlaget skulle bli som korrekt som mulig.
Forøvrig er det verdt å merke seg at NSLs høyt profilerte kommunikasjonssjef og lobbyist Frode Reppe ikke var tilstede på selfie’n. Reppe har ikke ønsket å kommentere saken overfor iLaks.