Seier i retten og høye laksepriser sikret salgsvekst på 833 prosent på fire år

Nyheter
1862

Det holdt til Gaselle-seier for Eide Fjordbruk.

Flere hundre mennesker var møtt frem på Edvard Grieg Suitell på Kokstad ved Bergen torsdag ettermiddag, da Dagens Næringsliv skulle kåre vekstvinneren blant de såkalte Gaselle-bedriftene i Hordaland.

Vinneren var fusaoppdretter Eide Fjordbruk, som de fire siste år har hatt en gjennomsnittlig driftsmargin på 29 prosent og en salgsvekst på 833 prosent.

Fakta

Gaselle-konkurransen for vekstbedrifter har følgende kriterier:
  • Må ha levert godkjente regnskaper
  • Minst doblet omsetningen over fire år
  • Omsetning på over en million kroner første år
  • Positivt samlet driftsresultat
  • Unngått negativ vekst
  • Vært aksjeselskap

Voldsom reise
Konferansier, arrangør og redaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, fremhevet at selskapet i 2015 omsatte for 210 millioner kroner og at resultatet året etter var enda høyere – nærmere bestemt 221 millioner kroner.

– Det har vært en voldsom reise de siste tre årene, medga Sondre Eide.

– Vi vant en rettsak og har hatt høye laksepriser, fremhevet han som hovedforklaringene bak løftet.

Den mangeårige rettsprosesssen kom etter at selskapet ble forbigått i konsesjonsrunden i 2009.

Urett
– Fatter’n, han… når noe er urett, så står han på sitt. Det gjelder ikke økonomi, men prinsippet. Vi søkte konsesjoner i 2009, og ble på feil grunnlag ikke gitt konsesjonen. Så ble vi gitt konsesjonen i 2015, og satte den i drift i 2016, forklarte den juristutdannede oppdrettsarvingen.

Eide Fjordbruk er opptatt av innovasjon og teknologi. Sondre Eide har selv hatt studieopphold i San Fransisco og Silicon Valley, og ivrer for å utvikle dagens forretningsvirksomhet.

– Vi jobber mye med innovasjon. Hvis vi har et problem må vi gjøre noe med det. I det siste har det vært mye innovasjonsfokus mot anlegg på land. Men vårt konkurransefortrinn er i åpne anlegg i sjø. Vi investerer i anlegg på land vi også, settefiskanlegg, men vi mener en bør utvikle åpne merder i sjø. Vi vil heller gjøre den teknologien vi har enda bedre. Vi er ikke der i dag, men vi vil ha «smarte» merder som takler lus og sykdom. Vi vil heller støtte teknologien enn å gå i mot den.

Gå til du dauer
– Eller, som fatter’n sier: En må sette seg et høyt mål og gå til du dauer, sa den tidligere skiskytteren til rungende applaus i salen.

iLaks var også blant deltakerne i årets Gaselle-konkurranse i regi av Dagens Næringsliv. Vekstøkningen på omsetning de siste fire år var imidlertid ikke høy nok til å være blant de fem høyest rangerte Gaselle-bedriftene i fylket.