Scorer på effektiv fôrkonvertering

Nyheter
931

Bacon og svinekoteletter har lenge vært det mest populære kjøtt i verdens kjøkken. Men nå må det vike førsteplassen til kyllingbryst og drum-sticks. Det spår OECD i rapporten «Agricultural Outlook 2014-2023», skriver Foodculture.dk.

OECDs prognose viser, at produksjonen av fjærkre vil vokse med 27 prosent og stå for nesten halvparten av alt kjøtt i verden i 2023. Ifølge OECDs estimater stiger forbruket av svinekjøtt likevel med 15 prosent frem mot 2023.

Relativt billig
Den relativt lave pris på fjærkre gjør kjøttet til mange menneskers foretrukne proteinkilde, når de over de kommende år får mer penger mellom hendene, forteller Birthe Steenberg, som er sektorsjef hos Dansk Slagtefjerkræ.

– Når kylling er billigere enn andre kjøtt-typer, blir fjærkre ofte det første animalske protein man føler man har råd til å kjøpe, når den disponible inntekt kommer over et visst minimum. Dertil kommer det at stort sett alle spiser kylling uansett religion, sier hun til Foodculture.dk.

Sunn kost
Ut over potensialet blant den hurtig voksende middelklasse i verdens utviklings- og vekstland ser Birthe Steenberg også et vekstpotensiale i den vestlige verden. Her kan nettopp fjærkreets ry for å være sunt og magert kjøtt sikre fremgang, når den mer velsituerte del av verden fortsatt får mer fokus på sunn kost.

Verden vil ifølge OECD forbruke mer og mer kjøtt frem mot 2023 i takt med, at verdensbefolkningen vokser, og at flere får råd til å inkludere kjøtt i deres daglige kost. Det setter ekstra kraft i produksjonen av nettopp fjærkre, forklarer Henning Otte Hansen. Han er seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Effektivt oppdrett
– Kjøttproduksjon per kilo fôr er stor i forhold til andre kjøtt-typer, så prisen på fjærkrekjøttet er lav. Det betyr at både forbruket og produksjonen av kyllingkjøtt stiger særlig mye – især utenfor de rike landene hvor befolkningsvæksten er størst.

Ifølge Hansen har populariteten til fjærkre vokst jevnt siden 1960-tallet, hvor kun 13 prosent av verdens kjøttforbruk var fjærkre. I dag ligger det tallet på omkring 35 prosent, og ifølge OECD vil det altså vokse til nesten 50 prosent frem mot 2023.

– Når vi ser frem mot at vi skal produsere mat til åtte, ni og ti milliarder mennesker, så kan det ikke gå andre veier enn frem for kyllingkjøtt, som er klart mer oppdrettseffektivt enn andre kjøtt-typer, sier Søren Bisp.