Scorer i Midt-Østen

Nyheter
533

Stadig nye kundegrupper får øynene opp for oppdrettslaks. Nå klatrer en rekke land i Midt-Østen lynraskt på salgsstatistikkene.

Vokser hurtig
En oversikt iLaks har utarbeidet viser at åtte land i Midt-Østen så langt i år har shoppet 11.925 tonn fersk laks. Det er til sammenligning marginalt mindre enn et land som Japan, som som i år har importert 15.763 tonn.

Men mens Japans innkjøp av norsk laks har falt tilbake i år, stiger Midt-Østens import med over 28 prosent.

Israel leder an
Det ubestridt største importørlandet i regionen er Israel. Norsk laks er godt innarbeidet over mange år i Israel, og landet står bak importvolumer tilsvarende land som Belgia og Singapore.

Mer oppsiktsvekkende er heller den velbemidlede feriedestinasjonen og transittregionen De Forenede Arabiske Emirater. Emiratene, som er noe av en «hub» for verdens flytrafikk, har økt sin lakseimport med heftige 51,4 prosent i år mot i fjor. Mye av den nevnte laksen ender opp på restaurantbordene i finansmetropolen Dubai.

Eksplosiv vekst
Høyest importvekst er det imidlertid Libanon som noterer seg for. Det tidligere så krigsherjede landet har forøvrig en fortid som Midt-Østens finanssentrum. Nå har libaneserne virkelig fått smaken på laks. Importen er opp med over 200 prosent så langt i år.