Både miljøfleksibilitet og miljøteknologiordning er nødvendige drivere for teknologiutvikling i havbruksnæringen, mener ScaleAQ. De er kritiske til at utvalget foreslår den ene, og ikke den andre.
Det kommer frem av ScaleAQ sitt høringssvar til Havbruksutvalgets rapport.
Selskapet er av den oppfatning at utvalget anbefaler miljøfleksibilitet, men ikke en miljøteknologiordning. De mener at et helhetlig tillatelsessystem må tilrettelegge for nødvendig teknologiutvikling for å sikre en bærekraftig utvikling.
«På denne bakgrunn er vi skuffet over at ikke utvalget følger opp med forslag om å innføre en miljøteknologiordning», skriver selskapet, som leverer programvare, teknologi og utstyr til havbruksnæringen.
– Helomvending
Norge hadde frem til 2017 en ordning med tildelelse av særtillatelser for å utvikle teknologi som kunne bidra til å løse miljø- og arealutfordringer som næringen står overfor. ScaleAQ mener at ordningen bidro vesentlig til utviklingen av flere viktige prosjekter.
Etter at Stortinget vedtok i mai at regjeringen skulle legge frem forslag om en miljøteknologiordning i løpet av året, har næringen ventet på dette, hevder ScaleAQ. I januar kom det signaler om at miljøteknologiordningen skulle etableres om «noen uker», skriver de.
«Regjeringen har imidlertid sett ut til å ta en helomvending, og besluttet at ordningen måtte vurderes nærmere av Havbruksutvalget».
Utvalget mener imidlertid at teknologiutvikling bør skje uten tildeling av særtillatelser.
Uheldig
«Utvalget foreslår ingen slik ny ordning, og vil dessuten svekke eller stramme inn på ordningen med forskningstillatelser i norsk havbruk. Dette mener vi er uheldig», skriver ScaleAQ.
ScaleAQ hevder at dette i praksis betyr at myndighetene vil svekke sine bidrag til utviklingen av et bærekraftig havbruk, og til leverandørindustri til havbruk.
De mener at en miljøfleksibilitetsordning vil passe bra for noen løsninger, eksempelvis dem som ligger nært realisering, mens andre løsninger krever andre ordninger. Ifølge ScaleAQ kunne en miljøteknologiordning passet bedre for mer komplekse og investeringstunge caser.
«Kombineres miljøfleksibilitet med miljøteknologiordning vil det kunne bidra til at enda flere aktører ser det som overkommelig å ta ny og ferdig utviklet teknologi i bruk på en eller flere lokaliteter, samtidig som det utvikles ny teknologi. Hvis vi kun har en miljøfleksibilitetsordning, uten egne særtillatelser, kan det føre til at en rekke ideer og prosjekter aldri ser dagens lys».
Ønsker insentiver, forutsigbarhet og fleksibilitet
Selskapet mener det haster å få på plass forutsigbare rammer som gir fleksibilitet til å fortsette forskning, innovasjon og teknologiutvikling – og at det er viktig med insentiver til å opprettholde en bærekraftig omstilling.
ScaleAQ lister opp sine synspunkter:
- Teknologiutvikling er helt nødvendig og bør skje utenfor den ordinære auksjonsfordelingen.
- Målet med teknologiutvikling er å skape morgendagens bærekraftige løsninger, målet er ikke å skape profitt på biomasse som er under testing.
- Det er kritisk at leverandørindustrien sikres tilgang til biomasse og lokaliteter for å fortløpende kjøre tester og piloter med mål om å utvikle helhetlig og bærekraftig presisjonsoppdrett.
- Det haster med å få på plass nye løsninger for næringsaktørene i havbruket som ivaretar fiskevelferd og fremtidens havbruk.
- Næringsaktørene bør stimuleres med konkrete insentiv for å investere i bærekraftige løsninger.
- Det er behov for finansieringsløsninger til testing av ny bærekraftig teknologi (miljøteknologiordning i kombinasjon med miljøfleksibilitet)
- Et styrket samarbeid mellom næringsaktører og forvaltning i samme produksjonsområde kan bidra til å optimalisere produksjon og bedre ivaretagelsen av god fiskevelferd.
Vil beholde visningstillatelser
Videre advarer de mot å avvikle ordningen med visningstillatelser og undervisningstillatelser, som utvalget foreslår.
«Begge ordningen fyller viktige formål for å spre kunnskap om næringen, og for å sikre et høykvalitets skoletilbud som gjør det attraktivt for ungdom å søke havbruksutdannelse og bli boende på kysten», skriver de.
Havbruksutvalget har siden 2021 sett på tillatelsessystemer i oppdrett, og tiltak for teknologiutvikling som gir bærekraftig vekst. Rapporten skal på høring i januar, og fristen for å komme med høringsinnspill er 2. januar.