Satser stort på lærlinger: – Utallige timer i gamingstolen er absolutt en fordel i denne jobben

Nyheter
0

Hele seks av 19 ansatte er lærlinger og studenter.

Det er stort rom for læring hos bedriften Troll Systems i Bodø. Bedriften som i hovedsak leverer tekniske løsninger i plast, og robotics tjenester til havbruksnæringen har hele fire lærlinger, de i en stab som kun teller totalt 17 ansatte. I tillegg har de engasjert to studenter i ulike prosjekt og engasjement.

– Fire lærlinger er flott. Det er mye, men jeg tenker det er så viktig. I vår by er det ikke så mye industri. Jeg mener det er en samfunnsplikt vi har, det å legge til rette for og følge opp lærlinger, sier daglig leder Rune Rørstad.

Lærlingene er innen dataelektronikk og termoplast. Titter en på Utdanning.no sin beskrivelse av hverdagen til en termoplastarbeider, popper ikke ord som sjømat og havbruk frem. Her trekkes landbruk, industri og forbruk frem som de største næringene fagarbeideren jobber i. Det er noe gründeren bak Troll Systems ønsker å endre på. Han ser store muligheter for termoplastarbeidere i landbasert oppdrett og lukkede anlegg.

To av lærlingene finner seg godt tilrette sammen med andre unge ansatte i produksjonen hos Troll Systems i Bodø.
Bak står Kristoffer Johansen og foran fv Abel Jensen, Lone Kuhmunen, Sander Larsen og Markus Meisler Ris. (Foto: Steve Hernes)

Les mer her: Ser stort potensial for sin nisje med plast

Troll Systems ble nylig også godkjent som lærebedrift i dataelektronikerfaget. Alexander Mathisen (32) er i ferd med å ta fagbrevet dataelektronikk etter praksiskandidat ordningen, gjennom å jobbe fire år i fagfeltet i stedet for skole og læretid. Lone Kuhmunen (26) startet lærekontrakten sin i termoplastfaget tidligere i sommer.

Markus Meisler Rist (26) har et fagbrev i logistikkfag fra tidligere, og har jobbet som fagarbeider i forsvaret. Nå jobber han i produksjonen og forbereder seg for å inngå lærekontrakt for å bli fagarbeider i termoplastfaget. Odin Johnsen (18) skal formalisere og starte lærekontrakten som dataelektroniker i løpet av september. I dag jobber han ute i verkstedet med vedlikehold og reparasjon, men er også daglig ute i felt med ROVer.

Alexander Mathisen (32) blir fagutdannet dataelektroniker. Her viser han ROVene i aktivitet for daglig leder og potensiell kunde. (Foto: Steve Hernes)

Godt med gaming i bunn
Med seg har lærlinger innen dataelektronikk ofte unike egenskaper. Et utall timer i gamingstolen, ei hånd på styrespaken og den andre på tastaturet, er en erfaring som slettes ikke skal undervurderes, mener Rune Rørstad.

– De har en stamina og en erfaring fra gaming som vi gamlinger ikke har. Vi ser godt at de er veldig komfortable i rollen som ROV-pilot, og de kommuniserer godt med andre uten å se de. De kan styre ROVene, huske hva de har gjort, og hvor de har vært veldig enkelt. Jeg tror de har de i seg fra før. De er rimelig fryktløse innenfor teknologi. Hvis det ikke virker bare restarter de, mens jeg for nærmest noia om noe ikke fungerer, erkjenner Rune Rørstad.

– Disse egenskapene gjør det lett for meg som leder, og at føler seg trygge når de skal gjøre oppdrag. Vår jobb som ledere er å utvikle jobber der den kompetansen de har verdsettes. Så er det jo det komme seg på jobb og levere i tide også da, men slik har jo ungdom alltid vært, smiler Rørstad.

Luseteller er i ferd med å ferdigstilles i produksjonslokalene. Her er Rune Rørstad sammen med termoplasttekniker Sander Larsen (23). (Foto: Steve Hernes)

Studenter i jobb
Foruten fire lærlinger har de to studenter i ti prosent stilling. Casper Leikvoll (24) er i gang med siste år på masterstudiet ved UiT campus Narvik. Leikvoll er programvareutvikler og jobber i hovedsak med avansert styring og automatikk av ROVene til Troll Robotics.

– Leikvoll skrev bacheloroppgaven sin for oss i fjor. Den handlet spesifikt om en simulator for å trene ROV-piloter i ulike oppgaver i virtuelle basseng, sier Rune Rørstad.

Eirik Rørstad (25) tar ett årsstudium i IT på Høgskolen i Molde. Han bor i Oslo, og jobber ti prosent stilling som ROV-pilot, og han jobber i praksis fjernstyrt. Han jobber utfra Oslo kjører ROV for selskapet i Bodø. Fra tidligere har han en bachelor i internasjonal markedsføring.

Studenter og lærlinger får erfaring fra de ulike forretningsområdene til Troll Systems. Selskapet satser stort på ROV til landbasert oppdrett og lukkede anlegg i sjø. Ved siden av har de, ifølge daglig leder Rørstad en rimelig god lønnsomhet og aktivitet på de to andre.

Ny forhandleravtale
Tools Constructions, der all plastproduksjon skjer, har eksistert siden etableringen av Plastfabrikken i 2015. Hovedproduktene i dag er rettet mot lukkede anlegg i sjø. Sammen med kunden, som primært er en større utstyrsleverandør, utvikles tilpassede løsninger i HDPE plast. Ordreboka er full ut året, og Rørstad forteller de har som mål å ha en omsetning på ti millioner kroner i dette segmentet.

Dagli leder Rune Rørstad, Troll Systems ved en av slamkummene som de leverer til Fiizk. (Foto: Steve Hernes)

I dag kommer pumpene fra Xylem, hvor de blir bygget inn i plastløsninger og sendes ut til kunde. For Fiizk leverer de også slamkummene direkte.  Elementene fra Troll Systems finnes i en rekke lukkede anlegg langs kysten og utenlands.

Troll leverer også serieproduserte verktøy for røktere. Nylig inngikk selskapet en samarbeidsavtale med TOOLS. I tillegg jobbes det mot et par andre større distributører.

– Det blir tre ulike salgskanaler som skal selge og distribuere våre produkter til sjøbaserte anlegg fremover. Målet her er også en omsetning på ti millioner kroner årlig. Gjennom å etablere avtale med tre forhandlere, skal vårt fokus fremover være målrettet mot landbaserte anlegg, sier Rune Rørstad.